«Hvem synes at menigheten er viktig? Hørte ikke? Vær skikkelig med!»

Ordene ble ropt fra plattformen i Jesus Church da jeg var innom et av møtene deres for et par år siden. Jeg var der for å lage reportasje for magasinet Campus, men også med tanke på research til boken jeg var i ferd med å skrive. Boken henter handling fra et karismatisk menighetsmiljø, så jeg var på jakt etter inspirasjon.

Jesus Church er en menighet som ble grunnlagt av Stephan og Anne Christiansen, som i 1997 herjet landet med vekkelsesshowet Jesus Revolution.

Jesus Revolution skriver om seg selv:

We began with evangelistic youth events, and hundreds of young people in different cities responded to the call of salvation. People all around asked what this was. The answer was simple. A Jesus revolution! If anything is a revolution, it is when the love of God fills our hearts, our sins are forgiven, we are new creations, and we go from darkness to light!

Vi som bodde i Kristiansand på 90-tallet, der revolusjonen startet, vet at hundrevis av ungdommer ganske riktig tok imot Jesus – men kun for en stakket stund. For de fleste gikk Jesus-fryden over etter noen dager eller uker. Vill og brå begeistring for et spektakulært budskap preges gjerne ikke av dyp refleksjon og forpliktelse. Men vekkelsestankegangen er likevel levende og sterk i de fleste karismatiske menigheter. Folk må bli frelst – fort! Fortapelsen truer!

13513

«Det er bedre å være ateist enn å være med i slike menigheter,» sa gateprest og teolog Jan Christian Nielsen da jeg ba ham kommentere det som går for seg i Jesus Church. Slik konkluderer også hovedpersonen i boken min, etter at hun har kommet seg ut av menigheten hun har viklet seg inn i.

I Jesus Church innebærer alle alternativer til radikal kristendom sikker fortapelse. Derfor har de viet livene sine til å forkynne evangeliet. Det er gjerne det som er selve meningen med livet. Jeg intervjuet et medlem som sa det slik:

– I Bibelen står det at Jesus påla disiplene å dra ut og forkynne Guds ord. Hadde det ikke vært for misjonsbefalingen, kunne jeg gjerne kommet til himmelen nå.

Heldigvis er det et lite mindretall av kristne som forholder seg slik til troen og Bibelen. Men de finnes, og jeg tror det er mange som ikke vet så mye om hvordan det ser ut på innsiden av en del karismatiske menigheter.

Så jeg skrev en roman om det!

Alle foto: Anette Karlsen
Alle foto: Anette Karlsen

5 kommentarer om “«Hvem synes at menigheten er viktig? Hørte ikke? Vær skikkelig med!»

 1. Are Karlsen februar 10, 2013 kl. 9:42 pm

  Knipilingsdyret: «I Jesus Church innebærer alle alternativer til radikal kristendom sikker fortapelse.»
  Er du i stand til å dokumentere det siterte?
  Lider «avhopper»-vitnesbyrdet av samme syndrom som «nyfrelst»-vitnesbyrdet? Sterke kontraster mellom det gamle og det nye livet er selgende og gir status og karrieremuligheter i det nye miljøet.
  Men med den forskjell at du nå har forlatt en sårbar minoritet og søkt din tilflukt hos majoriteten og dens fordommer.

   • kniplingsdyret februar 10, 2013 kl. 9:58 pm

    Ordet «radikal» har jeg saktens også hentet fra retorikken til Christiansen. Så jeg føler at jeg er på trygg grunn her. Legg merke til at jeg ikke snakker om alle kristne.

   • Are Karlsen februar 10, 2013 kl. 10:16 pm

    «at de som ikke er kristne går fortapt», står til og med i Statskirkens bekjennelsesskrifter, som den gatepresten du nevner er forpliktet på, men som han ikke gjerne snakker om. Det hører med til klassisk kristen lære.

   • kniplingsdyret februar 10, 2013 kl. 10:18 pm

    Det er jeg klar over. Men ikke alle kristne lærer dette. Og blant dem som gjør det, er ikke alle så heseblesende som Jesus Church sine forkynnere.

    Litt rart at du ba meg dokumentere at Jesus Church hadde dette synet på fortapelse, siden det altså er gjengs.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s