Yoga på nettet

Helt siden jeg begynte med yoga, har jeg lest alt jeg har kommet over om yoga. Først relativt ukritisk, etter hvert mer selektivt. Nå har jeg fått meg noen favorittsider, og her er de – i tilfeldig rekkefølge.

Yoga Journal
Dette var opprinnelig et papirmagasin, men har nå også lenge vært en nettside. Her finnes det stoff om alle mulige yogastiler, og det finnes en omfattende oversikt over en lang rekke positurer. Altså et nyttig oppslagsverk. Men som lesestoff er ofte ikke Yoga Journal så spennende – det kan lett bli litt for mye preg av selvhjelp av Oprah-typen. Og ser man på forsidene, skulle man tro det kun var unge, hvite kvinner i trikot som drev med yoga.

Et sjeldent eksempel på en ikke-hvit covergirl.
Et sjeldent eksempel på en ikke-hvit covergirl.

Elephant Yoga
En underkategori på den omfattende nettsiden Elephant Journal. Her vrimler det av ulike forfattere, kjente og ukjente yogalærere, ferske og erfarne utøvere – det er kort sagt mye ulikt. Og kvaliteten er derfor varierende. Men jeg finner stadig noe jeg er interessert i å lese. Her henter jeg ofte mer inspirasjon enn direkte lærdom.

Elephant Yoga
Elephant Yoga

It’s all yoga, baby
På denne bloggen kan man lese følgende på about-siden:

IAYB looks at the “yoga body” from a feminist perspective, covering yoga and weight loss, body image, size activism, and sexualized advertising and marketing. The blog is sex-positive, queer-friendly and anti-oppressive. IAYB strives to unpack the representation of sex, yoga and commercialism in mainstream media and popular culture.

Bra saker! I tillegg rommer siden konkret stoff om yogapraksis.

Naivistisk logo!
Naivistisk logo!

YogaDork
Ifølge dem selv rommer YogaDork «commentary on yoga news, science, pop culture, celebrity gossip, with wit and wisdom». Det er særlig «wit»-biten som gjør at jeg leser dem. De er ikke redde for å være kritiske, for eksempel til den svevende kvasispiritualiteten som gjør seg gjeldende i deler av yogakulturen, eller yogamarkedsføring av typen «yoga to get skinny in ten weeks». Og gurudyrking er de VELDIG skeptisk til. En nettside som bidrar til sunn balanse.

YogaDork

Babarazzi
Her er vel den mest kritiske siden av dem alle. Babarazzi er en nettside som drypper av sarkasme, og fungerer som et skarpt korrektiv til dustete og negative sider av yogakulturen. Kommentarfelt-troll går de også i rette med. Slik henvender de seg til dem:

A NOTE ON COMMENTS
Hey. You deleted/censored/non-confirmed my comment! Who do you think you are?
Look. We know you’re angry. This stuff can be infuriating. However, we can’t post a comment that reads, “So-and-so is a filthy c#% rag who f@#%$s her students in the a$& with golf ball-sized rudraksha beads.” (Ouch). Not because you contaminated our brains with filthy imagery (we can get down with the dirty dirty), but because your claims can not be substantiated, and thus constitute legal baddies. If you wish to make a comment like that, you will need to cite your source. Poking fun at public personalities and media in the yoga world is one thing. Satirizing and taking the piss out of contemporary commercial yoga culture? Fantastic! However, making a specific claim about a person (ie. So-and-so f@#&s her students with shivalings) needs to be backed up with evidence.

Supersarkastisk yogablogg
Supersarkastisk yogablogg

Man skal jo ikke bare lese om yoga, man skal først og fremst gjøre yoga. For å få konkrete tips til den fysiske delen av yoga, går jeg til YouTube. Disse to kanalene er mine favoritter:

Kino Yoga
Denne kanalen er jeg innom så godt som daglig. Ashtangalærer Kino MacGregor fikk sin opplæring av selveste Sri K. Pattabhi Jois, og praktiserer allerede fjerde serie i svært ung alder. Det er vel knapt en eneste positur hun ikke har laget en video på. Veldig nyttig – men er man nybegynner, er nok Kino Yoga ofte litt for avansert.

Man kan velge å enten bli inspirert eller motløs når man ser Kino MacGregors krumspring.
Man kan velge å enten bli inspirert eller motløs når man ser Kino MacGregors krumspring.

David Garrigues
Også David Garrigues er opplært av Pattabhi Jois, og legger i likhet med Kino MacGregor ut en rekke instruktive videoer på YouTube. Han fremstår langt mer vimsete enn henne, og filmingen og lyden er ofte så som så, men det hender det er nyttige tips å hente.

David Garrigues
David Garrigues

Til slutt må jeg vel nevne at det kan være greit å følge med på Yogaportalen også. Det er en norsk side, og den har blant annet en nettbutikk. Praktisk, ettersom det knapt nok finnes fysiske forretninger som selger yogautstyr i Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s