Dans, dans, dans

contemppurushartha-2

Dans hører hjemme i musikkvideoer. Men det finnes grenser for hvor mange ganger det er interessant å se en ansamling unge, svette mennesker danse på et kokende dansegulv, kryssklippet med scener der popstjernen danser sexy koreografier i spissen for en gruppe dansere som er ca ti ganger dyktigere enn henne. Og det finnes mange andre dansestiler enn streetjazz-hiphop-jazzballett-striptease-blandingen som dominerer mainstream-videoene.

Det finnes for eksempel moderne ballett. Det er meg en gåte at det ikke finnes flere videoer som gjør bruk av denne dansestilen, en stil som er så fleksibel og variert at det knapt går an å definere den, en stil som egner seg så godt til å gjøre det musikkvideoer ofte søker – nemlig å vekke umiddelbare følelser.

Felles for en del av mine yndlingsvideoer er at de rommer moderne ballett, og i dag fikk jeg en ny favoritt. Jeg vimset rundt på Pitchfork på jakt etter ny musikk da blikket mitt falt på en video som så ut til å inneholde dans. Bandtittelen røpet at det var snakk om en sjanger jeg ikke kan så mye om, nemlig black metal, men dermed ble det desto mer interessant, og jeg ble ikke skuffet. Badet i strobelys og tidvis strukket ut i slow motion utforsker danserne det dvelende og det energiske, det varsomme og det voldelige. De leker ikke dans. De står på hendene, hopper, går på veggene og står i bro. Og de er der ikke for å posere.

Noe av det som fengsler meg ved videoen over er hvordan grensene mellom brutalitet og intimitet viskes ut. Det samme gjelder i stor grad for den neste videoen jeg vil dele. Her er det både knust glass, blod og fengselssymbolikk – og et par som krangler, elsker, kjefter og ler, og henger i luften etter hendene og knehasene. En sensuell, sær og urovekkende video.

Det holder ikke med én Sigur Rós-video, ikke når følgende nydelige video også er laget – der man danser i et nedslitt, radioaktivt-grønnlig opplyst fabrikklokale:

Etter to videoer med mye nakenhet er det selvsagt best å fortsette i samme spor. I neste video får man også kroppsmaling, fjær og glitter på kjøpet. Og en god dose psykedelia, på epilepsimåten:

«Kjønn er relativt» er en av slutningene man kan trekke etter å ha sett videoen over. Nå til en Kate Bush-video hvor man ikke har sett noen grunn til å utstyre den mannlige danseren med annet enn kjole. Den kvinnelige danseren, Kate Bush selv, har på seg identisk kjole. Kostymevalget kan signalisere at de to elskende, eller stridende – det er denne ambivalensen både sangen og koreografien uttrykker – egentlig er i samme båt. Eller at de bør forsøke å sette seg inn i hverandres situasjon.

And if I only could
Make a deal with God
And I’d get him to swap our places
,

synger Kate Bush, og sveiper rundt i de 80-tallsfargede omgivelsene.

Kate Bush er en dyktig danser, kjent for å jobbe hardt med koreografiene. Antagelig må Thom Yorke også ha lagt ned betraktelig med arbeid i følgende video – han har neppe danseskoleringen Kate Bush har.

Men han kaster seg ut i det likevel, sammen med sin identisk kledde dansepartner. Yorkes småklønede bevegelser gjør uttrykket desto mer sårbart, det er en stille desperasjon over de to danserne som bukter seg rundt på den støvete scenen og forsøker å komme hverandre nær.

Rar dansing, sa du? Barnemat i forhold til det man får se i neste video. I en blank, mintgrønn kondomdress utfører Chairlifts Caroline Polachek bevegelser som kappes om å se mest mulig bisarre ut. Det er direkte fascinerende å se hvordan absolutt ingen av bevegelsene er det minste elegante. Det må forresten ha krevd en ikke uvesentlig dose med mot for å te seg slik foran kamera.

Og når vi snakker om mot – en del menn synes dansing er litt kleint. Altså det å danse selv. Neste video i rekken fikk meg til å huske dansetimene da jeg gikk på musikk, dans, drama – da musikergutta danset nølende og flirende rundt i shorts og joggesko og tennissokker. Bare at i denne videoen er det ikke mye nøling å se. Kun ekte amatørdanseglede. I en gymsal. Det er vakkert!

The Knife-videoen kanskje ikke videoen jeg først ville trukket frem hvis jeg skulle nevnt et eksempel på imponerende ferdighetsdemonstrasjon, men den neste og siste kunne vært en kandidat! Piruetter, isolasjoner, hopp, kast, rulling på gulvet. Kroppsmaling kommer som bonus. Og Peter Pan-estetikk. Og en veldig vakker gammel dame.

En kommentar om “Dans, dans, dans

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s