Bekjennelser om avhengighet

Yoga er mer enn asana (de fysiske positurene). Dette benytter jeg ofte anledningen til å understreke.

De siste par dagene har jeg imidlertid møtt meg selv i døren. En kraftig forkjølelse og irriterende halsbetennelse har ført til at jeg ikke har tumlet rundt på matten siden søndag morgen. Jeg er søvnig og energifattig og holder på å gå ut av mitt gode skinn.

GRETTEN
GRETTEN

Det viser seg (ikke overraskende) at jeg har et avhengighetsforhold til asana. Som altså bare er ett av de åtte leddene i yoga.

På tide å se litt på de andre leddene. Spesielt det første leddet – yama. Her har jeg hentet en definisjon fra Yoga Journal:

Yama

The first limb, yama, deals with one’s ethical standards and sense of integrity, focusing on our behavior and how we conduct ourselves in life. Yamas are universal practices that relate best to what we know as the Golden Rule, «Do unto others as you would have them do unto you.»

The five yamas are:

Ahimsa: nonviolence
Satya: truthfulness
Asteya: nonstealing
Brahmacharya: continence
Aparigraha: noncovetousness

Her fester jeg meg spesielt ved aparigraha. Dette ordet kan oversettes med greedlessness eller non-grasping. Og det er her jeg assosierer til måten jeg forholder meg til fysisk yoga på.

Jeg kan bli besatt av å mestre nye ting, så besatt at det av og til kjennes det som om jeg samler på positurer. Og jeg jobber så hardt med å bli sterkere at nå som jeg er syk, kverner og kverner jeg på frykten for å miste styrke. I virkeligheten er det ingen fare for det, men bare tanken på de kanskje tre dagene jeg trenger for å jobbe meg opp igjen etter sykdom, er nok til å gjøre meg stresset. Vedgåelsen av dette får meg til å innse at jeg må jobbe mer med aparigraha.

I denne forbindelse er det et annet begrep fra Yoga Sūtra som blir relevant, nemlig vairāgya

Vairāgya kan oversettes med dispassion, non-attachment. I Yoga Sūtra 1.12 står det:

abhyasa-vairāgybhyam tan-nirodhah

Oversatt betyr det: The mind is controlled by practice (abhyasa) and detachment (vairāgya).

Det kan også brytes opp i mindre elementer:

abhyasa = by or with practice, repeated practice
vairāgybhyam = non-attachment, by desirelessness or dispassion, neutrality or absence of coloring, without attraction or aversion
tat = of those, through that of
nirodhah = control, regulation, channeling, mastery, integration, coordination, understanding, stilling, quieting, setting aside of

Her er en fin figur som dessverre er litt liten på skjermen, så kom an – klikk på den! Den er god.

scalesabhyasa

Og klikk for all del også på denne fine videoen hvor Kino MacGregor foreleser om dette verset.

Naturligvis handler vairāgya om langt større ting enn frustrasjonen man opplever når man ikke kan praktisere fysisk yoga. Men personlig får jeg mye ut av å se sykdomssituasjonen som en anledning til å øve litt på aparigraha og vairāgya.

Samtidig som jeg priser meg lykkelig for at det neppe er mer enn noen dager til jeg er tilbake på matten og samler på positurer igjen.

Drikker litt ingefærbrygg, jeg.

IMG_1698

3 kommentarer om “Bekjennelser om avhengighet

  1. Ingrid Maud mai 30, 2013 kl. 8:42 am

    Selv fokuserer jeg på kontinens-yamaen! Godt å ha deg frisk igjen!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s