Anmeldelse: Livredd i Syden

Tidsskriftet Numer er ute! Der har jeg to kritikker på trykk. De legges ut her, men resten av Numer er ikke på nett, så skaff deg for all del et eksemplar! Numer kan kjøpes både på Narvesen, på Tronsmo og en rekke museer. Og på Tegnerforbundet. Man kan selvsagt også abonnere.

Les blant annet om Scott McCloud, om Nasjonalmuseets innkjøp av samtidstegning, og om Sverre Malling og Louis Moes tegninger, som vises på nyåpnede Kunsthall Grenland.

Omslaget er laget av Sverre Malling.

946625_397792890326622_1029571573_n

Jeg har anmeldt én billedbok og én app. Her er billedbokkritikken:

Tittel: Livredd i Syden
Tekst og bilde: Mari Kanstad Johnsen
Forlag: Gyldendal

Livredd-i-Syden_hd_image

SKUMLE SYDEN

Voksne tror gjerne de vet hva barn liker. I Livredd i Syden møter vi en pappa som tror datterens drømmeferiemål må være Syden. Men nei. Alt pappa gleder seg til – ”slåss med bølgene, spise levende blekksprut, fyke som villmenn i skliene” – gruer lille Maja seg til.

Hun vil ikke bade, ikke stå og knuffe i skummel iskø, ikke se på tigre i dyrehagen. Og i dyrehagen går det galt. Mens Maja prøver å få en sky skilpadde til å stikke hodet ut av skallet, er pappa så opptatt av sin egen entusiasme at han tar en ape i hånden og stryker av sted med det han tror er Maja. Hun forlates i en kaotisk verden full av ”ville dyr, ville barn og fremmede voksne.”

Dyr og mennesker er til forveksling like i denne scenen – alle er dyriske og monstrøse. De har skarpe tenner, slangeaktige øyne, grinende ansikter i blått, gult, grønt, rødt og lilla. I forgrunnen stårMaja, storøyd og forferdet. Hun er tegnet i naturlige farger, mens alt rundt er marerittaktig forvridd.

tumblr_mm81xzMipP1rgjvw7o1_1280

I letescenen er dyrehagen kun grågrønt og grålilla, med svarte, rotete streker og kruseduller. Det er som om alt skjer under vann. Bare pappa og Maja er i vanlige farger. For når angsten for å bli forlatt rammer, er ikke omgivelsene viktige – det eneste som teller er å finne den som er vekk.

Pappas ville leting skildres på et oppslag oppdelt i tegneserieruter. Han flakker panisk rundt og leter høyt og lavt – og han krymper. For pappa har til nå vært en diger kjempe som haler rundt på en knøttliten Maja. Men i angsten blir han liten. Når vi ser den lille puslingen stå ved flodhestdammen, og en flodhest flerrer opp gapet, skjønner vi hva han frykter.

Imens har Maja roet seg under et grønt tre. Hun finner ham nok, tenker hun, og bestemmer seg for å utforske Syden. Hun drar til hotellet og ned på stranden – hun vil kjøpe is alene! Hun trosser den skumle køen, og en mangefarget, dryppende is med strøssel og sjokoladesaus fyller neste helside. Det er gjerne lettere å være modig om man selv får bestemme.

Livredd i Syden er en historie om å komme bort fra hverandre, men viktigst er budskapet om å være oppmerksom på barns engstelse og ikke overkjøre dem. Med enkle virkemidler får Kanstad Johnsen frem hva som kan skje med skremte barn – de blir små og usynlige. Men også en pappa kan bli liten. Når Maja litt tilfeldig finner pappa mens hun leter etter skjell i vannkanten, er det nærmest en liten dukke hun finner. Hun må sitte på kne for å klemme ham, og først etter en stund blir han ”sånn passe stor igjen.”

Symboleffekten forstyrres litt av at den kommenteres. Det er er som om forfatteren ikke stoler på at tegnegrepene er tydelige nok. Og det er de jo. Dette er en bok med tydelige visuelle virkemidler, både hva gjelder strek og fargebruk. Rødt står for fare, grønt står for ro, liten står for redd, stor står for overmakt. Maja er et kontrollert tegnet, blekt og stirrende vesen i et hav av bølgete, glisende mennesker med plirende øyne – det er lett å se at hun er er livredd i Syden!

Historien er også ganske enkel, nærmest forutsigbar. Motivet med den detroniserte voksne er for eksempel kjent stoff fra mang en billedbok. Men måten Kanstad Johnsen turnerer motivene og virkemidlene på, er både original og morsom. Tempoet i boken opprettholdes hele veien, og vekslingen mellom myldreaktige oppslag og store nærbilder gir en variert leseopplevelse. Og antagelig kan både barn og voksne bli litt klokere av å lese Livredd i Syden.

Reklamer

En kommentar om “Anmeldelse: Livredd i Syden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s