«Squeeze your anus!»

Dette er det vanlig å få høre i en alminnelig ashtangaklasse når man instrueres i pust. Jeg må innrømme at jeg ble litt fnisete de første gangene, men så vennet jeg meg til at det gjerne var sånn man forklarte hvordan Mula Bandha skulle aktiveres.

MulaBandha

Kino MacGregor skriver dette i sin bok The Power of Ashtanga Yoga:

Contract your anus and squeeze your urethra as though you are stopping yourself from urinating. Contract your perineum (pelvic floor) by lifting it into the pelvis. If you are a woman, squeeze your cervix and the walls of your vagina; if you are a man, lift your testicles. Connect your anus, urethra, perineum and genitals in one big contraction. Finally, draw this contraction into your body along the spine and try to move it up and in.

Aktiveringen av Mula Bandha henger sammen med aktiveringen av Uddiyana Bandha, som kort fortalt handler om å trekke nederste del av magen inn idet man puster inn. I Ashtanga puster man altså ikke «med magen», som det så populært heter – man trekker den inn og utvider brystkassen i stedet.

Den spesielle pusten man anvender i Ashtanga, kalles for Ujjayi-pust. Direkte oversatt blir det noe slikt som «seierspust». Det er altså snakk om kraftfulle saker. Pusten er det helt sentrale i yoga. «Without breathing, there is no yoga,» pleier Anthony å si. Han fikk sin opplæring av David Swenson, som sier noe av det samme i følgende video:

It’s the full, deep breathing that makes this yoga. Otherwise it’s simply gymnastics or stretching. Really – yoga has nothing to do with physical ability. If it was only about physical ability, then the gymnasts and the dancers would be the greatest yogis in the world. But yoga is about challenging our ability. Not just the physical ability, but the ability to relate to the world around us, and to discover the world within us. This is done through the breathing.

Han ber oss se for oss to ulike personer. Den ene er smidig og myk og glir rett inn i alle yogapositurer – tankespredt og uten å trenge å konsentrere seg. Den andre kan ikke nå tærne sine. Er den sistnevnte en dårlig utøver? Nei. «All that means is that their tendons are short», sier Swenson. Hvis den stive personen likevel puster «with focus and intent», er det ikke tvil: «This person is actually doing yoga.»

Swensons video inneholder også en ypperlig veiledning til hvordan man puster. Det samme gjør et klipp fra Richard Freeman.

Freeman sier:

Our primary tool during the practice is the breath.

Han forklarer ikke bare hvordan pustingen foregår, han demonstrerer også hvordan pusten settes sammen med bevegelsen i solhilsenen. Og han redegjør for viktigheten av et fokusert blikk – Dristhi:

We will also practice soft, steady gazing with the eyes. The gaze will be directed towards different external or internal points, without intention, ego or strain. It will be a friendly gaze, accompanied by a soft, internal smile.

Det gjelder altså å være vennligsinnet stemt når man praktiserer yoga.

Altså: Knip igjen anus, pust dypt og smil.

969474_591966520836493_1428420862_n

3 kommentarer om “«Squeeze your anus!»

  1. Tilbaketråkk: Hund! | Kniplingsdyret

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s