Det er i hoftene det skjer!

Hips don’t lie, sier dikteren. Her skal jeg ikke mene noe, men det er i alle fall ingen tvil om at hoftene er en viktig del av kroppen. Særlig når man skal danse.

Men også når man skal gi seg i kast med Uttanasana.

IMG_1614

Eller Prasarita Padottanasana C.

IMG_1569

Eller alle de andre stillingene som krever at man bøyer seg fremover, enten liggende eller stående.

Jeg er forresten ikke videre glad i ordet «bøye». Dette antyder en slags krumningsbevegelse, og det er nettopp dette man forsøker å unngå. Man skal heller se for seg at man bretter kroppen i to, fremfor å bøye den. Når man bretter kroppen, er det ikke om å gjøre å få pannen til å treffe knærne, men om å få overkroppen til å legge seg tett ned over lårene og bena. Man holder altså ryggen så rett man kan – man krummer den ikke i iveren etter å røre ved tærne eller gulvet eller hva det nå er man forsøker på.

Altså – ikke slik:

paschimottanasana_image_title_n9lhg

Men slik:

paschimottanasana

Trikset er å skyve hoftende fremover. De fleste har ekstremt begrenset bevegelighet i hoftene, så det krever mye øvelse, men det er noe av det viktigste man kan fokusere på. For lærere er dette også viktig å tenke på, for man skal aldri under noen omstendigheter justere noen ved å legge press på midten av ryggraden deres eller prøve å dytte hodet ned.

Det skal med andre ord ikke se sånn ut:

ayw_webimg_P4260094-270x300

Men sånn:

IMG_0981

Det man et ute etter, er en fremoverbevegelse.

Her forklarer David Garrigues hvordan det hele foregår:

Kino MacGregor har også et videoklipp om dette:

Og om den samme bevegelsen gjort fra stående:

Og siden det ikke bare er i sittende og stående forward fold at hoftebevegeligheten er viktig – her demonstrerer David Garrigues hvor viktig den er i Prasarita Padottanasana:

Det kan ta lang tid å øve opp bevegeligheten i hoftene, og jeg har mang en gang hørt folk erklære i frustrasjon at de ikke HAR hofteledd. Det er helt normalt i starten. Men en grei metode for å få litt føling med hva som skjer der, er å sitte på knærne og forsøke å vippe hoftene frem og tilbake. Går det bra, kan man forsøke det samme med strake ben.

Og så kan man eventuelt danse til Hip’s Don’t Lie foran speilet.

Nå er ikke Shakira min favoritt. Men hun har kanskje fortjent en plass på denne yogabloggen, siden læreren min hadde henne som elev i sin tid. Så her er videoen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s