Høy på skriving, lite søvn

Natt til i går sov jeg mellom tre og fire timer. På så lite søvn blir jeg litt svimete. Vanligvis ikke veldig produktivt, men i går oppdaget jeg at det kunne ta brodden av skrivegring, samt sende fantasien på glideflukt. Jeg kjente meg mindre selvkritisk. Jeg hadde bilder i hodet, kanskje litt uklare bilder, men de ville ut gjennom fingertuppene mine og ned på tastaturet, og jeg begynte å skrive før jeg rakk å få motforestillinger.

dark and stormy prime

Jeg klarer sjelden å skrive hver dag. Jeg klarer å tenke hver dag, på boken, men ikke skrive. Når jeg hører om forfattere som har arbeidstid fra ni til fire hver dag, eller en avtale med seg selv om at de skal skrive i en eller to eller tre timer hver dag, får jeg gjerne litt dårlig samvittighet. Og så legger jeg gjerne en plan om å gjøre det samme. Eller kanskje jeg skal skrive ett avsnitt hver dag, kanskje det skal være avtalen?

Men så finner jeg hver gang ut at det ikke fungerer sånn. Og jeg tror ikke på skrivetips som skal fungere for alle. Selv er jeg avhengig av å ikke ha faste vaner, for å føle meg friest mulig. I fare for å lyde klisjéfull – ordene må komme når de kommer. Vel å merke ikke av seg selv. Jeg må mane meg selv inn i den rette stemningen for å lokke dem frem. I startfasen av en skriveprosess er jeg helt avhengig av stemningen. For stemningen er det første som faller på plass når jeg begynner å skrive. Karakterene og historien kommer etterpå.

Det er jo ikke hver dag jeg kan feste lit til en halvsøvnig hjerne for å få ordene frem. Og det er ikke hver dag jeg har den følelsen av iver som jeg har nå. Nå kjennes det som om det flagrer i magen og som om jeg kan løpe fort i luften, og det er en bittersøt smak på tungen og en slags følelse av å være frakoblet og påkoblet på likt. Det er egentlig en ubeskrivelig følelse.

Siden ikke alle dager er sånn, har jeg musikken. Hver gang jeg skriver på noe, finnes det musikk som tar meg inn i akkurat den rette stemningen og gir et løft. Den rette stemningen er ulik for hver ting jeg skriver. Det danner seg en slags spilleliste. Den endrer seg gjerne litt underveis, men stemningen holder stand.

Slik er stemningen jeg må være i for det jeg skriver nå:

3 kommentarer om “Høy på skriving, lite søvn

 1. atlero september 12, 2013 kl. 11:05 am

  Jeg er helt enig i din besrivelse av det å bli rusa på skriviing selv om jeg hører mer til vanedyrene… En av mine opplevelser med skrivingen er at den gir meg nye tanker. Det oppstår nye tanker i selve skriveprosessen. Det er ikke slik at jeg alltid setter meg til ved tastaturet for å skrive ned noe jeg allerede veit. Det å skrive er en slags konstruksjonsprosess eller skapelsesprosess. Jeg vet ikke riktig hva jeg skal kalle det, for jeg har egentlig litt problem med begge ordene. Det ene, å konstruere, blir så kaldt og teknisk. Jeg ser for meg tegninger og ingeniører med hjelm og HMS-forskrifter (Helse, miljø og sikkerhet), og når man sier at noe er
  konstruert, så fjerner man seg fra det organiske livet. Å skape blir tilsvarende knyttet opp mot kunstneren som sitter med leirklumpen som hun former til et ansikt, eller kullstykket som han gnir mot det ru papiret og skaper kunstverk. Å skape er tettere koplet mot livet samtidig som det har assosiasjoner til fantasi og noe som ikke nødvendigvis er sant. Jeg tror likevel at det å fortelle fra livet ligger tettere på det å skape enn det å konstruere. Uansett handler det ikke bare om å gjengi noe fra hukommelsen, men at du skaper noe på grunnlag av hukommelsen og av seinere erfaringer. Minnenene eller fortellingene endrer seg over tid. Det er en kontinuerlig prosess. Det er en «skapeses»-prosess.

  • kniplingsdyret september 13, 2013 kl. 7:17 am

   Slik jeg selv skriver, er det nok sånn at det å skape ligger tettere på det å fortelle fra livet enn det å konstruere. Ikke dermed sagt at jeg skriver selvbiografisk, men det jeg tenker og har opplevd vil gå inn i alt jeg skriver – om jeg så hadde skrevet en bok om en androidehest i et romskip i år 3000. Tror jeg!

 2. Tilbaketråkk: Ny bok! | Kniplingsdyret

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s