Slik oppfører man seg i yogaklassen

Hvordan oppfører man seg i et yogastudio og i en yogaklasse? Tja. Det er det ikke alle som er helt sikre på. Derfor har jeg laget en liten sjekkliste – basert på observasjoner jeg har gjort meg, både som lærer og elev.

1. Møt opp i god tid. Bruk tiden på å tøye forsiktig – det aller beste er paschimottanasana, forward fold. Du får lite ut av å legge deg ned på ryggen – det kan vente til avspenningen på slutten.

Paschimottanasana

2. Unngå å skravle høylytt med folk du kjenner. Dette gjelder også under timen, noe det burde være unødvendig å si. Men likevel.

3. Legg matten din slik at du ikke er i veien for noen. Det skal være plass til at både du og sidemannen kan strekke armene ut sideveis uten å kollidere.

4. Hvis du kommer for sent – ikke smell med døren, tramp i gulvet, gå i veien for folk eller sleng matten din ned med et smell.

5. Dusj før du kommer. Ikke tenk at «jeg skal jo trene, så jeg tar dusjen etterpå». Det gjør du selvfølgelig, men ikke glem å vaske deg i forkant også. Du kommer til å svette, og folk skal stå rett bak deg mens du bøyer deg fremover.

6. Ikke spray deg med sterk parfyme før yoga. Det kan være sjenerende for andre.

7. Ikke spis rett før yoga. La det gå tre timer mellom mat og yoga. Du skal bøye og bende på overkroppen, det er ubehagelig med mat i magen, og det er ikke noen myte at yoga kan få fart på tarmsystemet. For å si det sånn.

8. Hvis noen er så uheldige at de slipper en fis, le og pek og slå deg på lårene. Neida. Fortsett som vanlig. En dag er det deg. Særlig hvis du spiser før yoga.

costa-rica-yoga-twists

9.
Drikk før yoga. Og etter yoga. Ikke drikk underveis. Ta ikke med deg vannflasken bort til matten. Du kan snuble i den, eller læreren kan.

10.
Legg heller ikke klær og sko – eller mobiltelefonen din! – ved siden av matten. Det skal kort sagt ikke ligge noe ved siden av matten.

11. Tren alltid barbent. Og sørg for at du ikke har fotsopp eller negler som er så lange at de klaprer i gulvet når du går.

12. Unngå lange, vide bukser. Det er snublefeller. Vide overdeler som ender over hodet når man står i adho mukha svanasana, downward facing dog, er heller ikke så lurt. Men den tabben gjør man vel kanskje bare én gang. Det er noe som heter bitter erfaring.

sss11-cropped

13. Følg lærerens instruksjoner. Ikke gjør din egen greie, selv om du har gjort yoga før. Selv om du kan stille deg på hodet midt i prasarita padottanasana – widelegged forward fold – ikke gjør det. Du er ikke på timen for å vise deg frem. Hvis det er en positur du absolutt dør etter å gjøre – ta den etterpå. Eller hjemme. Det er ingen vits i å møte opp hvis du ikke har tenkt å følge klassens tempo.

14. Og sist, men ikke minst:

tumblr_lw5jjsCtMV1qjam2do1_500

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s