Om bokoppsummeringer

Det var omtrent like mange debutantar av barne- og ungdomsbøker i 2013 som året før, men nivået på bøkene var høgare.

Ordene til Ingelin Røssland, leder i NBUs litterære råd, innleder foreningens gjennomgang av tendenser i barne- og ungdomsutgivelsene i 2013. Åpenbart fint år å debutere i! Jeg får håpe jeg bidro til å trekke snittet opp, og ikke ned.

Og ja – leser man litt lenger ned, får man se at jeg kom heldig ut av det! På spørsmål om hvor den realistiske hverdagsskildringen står i 2013, svarer Røssland:

– Den realistiske kvardagsskildringa var ikkje særlig hipp i 2013 heller. Men det finns heldigvis unntak frå regelen. Hans Petter Laberg har levert varene i ”Øynene på veien, hendene på rattet”, det samme har debutanten Heidi Sævareid med ”Spranget” og Liv Eirill Evensen med ”Playback” som er ei bok med seks lengre noveller, Magnhild Bruheim si bok ”Det som er sant”, er også ei veldig bra og solid ungdomsbok, det same er Arne Svingens ”Fluesommer».

Det er alltid morsomt å bli nevnt i slike oversikter! Hos IBBY ble jeg nevnt, det samme hos U-bok, og før jul dukket navnet mitt opp i en kommentar i Dagbladet. Der var utgangspunktet dette spørsmålet: Er ungdomslitteraturen for dyster?

Kritiker Maya Troberg Djuve trakk frem både Brage-vinner Brynjulf Jung Tjønn, Martina Gaux, Synne Sun Løe og undertegnede som eksempler på det følgende:

Dosen av sykdom og død i årets ungdomsbøker er iøynefallende. Men et annet motiv er overordnet og mer dominerende: Ufrihet.

Om boken min skrev hun dette:

En annen type ufrihet enn den sykdomsrelaterte ser vi hos Heidi Sævareid. Hennes roman «Spranget» var én av de nominerte til Brageprisen og skildrer, nokså nådeløst, kontrollen innenfor et religiøst miljø. Hovedpersonen kjemper, stadig mer rasende, for frihet til å tenke, mene og velge som hun vil.

Til sist rundet hun av på denne måten:

Det høres mistrøstig ut. Barnebokkritiker Amanda Craig i The Times er en av dem som har pekt på forfatterens sosiale og moralske ansvar ovenfor unge lesere. Hun er skeptisk til å overøse barna med elendighet.

Men man kan like gjerne tenke motsatt. Traumer er en del av livet, også av ungdommens. Og litteraturen kan være – slik vi ser det hos Tjønn og Sævareid – et trygt sted å utforske, sensitivt og langsomt, denne siden av tilværelsen.

Jeg er glad hun konkluderer slik. Ikke først og fremst fordi hun nevner min bok som et eksempel på en god utforskning av det vanskelige i livet, men fordi hun innser at ungdommer ikke er begrensede mennesker. Samtidig synes jeg kommentaren hennes var temmelig formelaktig – jeg begynner å bli lei av at man stadig vekk mener å se en trend der alvor og mørke preger ungdomslitteraturen, og at kanskje dette er problematisk. Ungdommer er jo ikke halve mennesker. De lever ikke halve liv. De blir ikke skånet for vanskeligheter. Så hvorfor i det hele tatt kommentere at dette naturligvis gjenspeiler seg i ungdomslitteraturen? Man kunne like gjerne sagt at «i år er det en trend med mye feelgood i ungdomslitteraturen». For man kan jo finne tendenser til slikt også, hvis man bare leter. Men nei – det er tydeligvis det mørke og vanskelige som vekker oppmerksomhet. År etter år.

Jeg synes Ingelin Røssland sier det fint i NBU-oppsummeringen:

Død, sjukdom og alvor er ganske klassiske tema i ungdomslitteratur. Ein del ungdommar er jo ganske dramatiske og alvorlige av seg, så desse bøkene har absolutt eit publikum. Likevel så skal ein huska på at ofte er det sånn at viss ei bok som tar opp eit særskild tema får mykje omtale i media og vinn prisar, så blir den trekt fram som eit døme på ein tendens. I fjor skreiv jo Brynjulf Jung Tjønn godt og prisvinnande om død og sjukdom i boka ”Så vakker du er”, så då er det lett å trekka fram den boka som eit eksempel på ein trend. Poenget mitt er at ein kan finna tendensar til det meste om ein leitar i det mangfaldet som desse 300 nye bøkene for barn og ungdom representerer. Det kjem an på auga som ser, kva ein leitar etter og vektlegg.

Amen!

Ja – og en ting til. Dette innlegget er jo en del av prosjektet jeg brukte en del tid på i 2013 – nemlig pushe Spranget på folket. Så da kan jeg jo nevne at NÅ er et bra tidspunkt for å kjøpe boken på Eldorado bokhandel. Der står den nemlig så pent på hylle.

Screenshot av Tonje Tornes sitt Instagram-bilde. Sjekk ut hennes bok også, den heter Hulder!
Screenshot av Tonje Tornes sitt Instagram-bilde. Sjekk ut hennes bok også, den heter Hulder!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s