Rens leveren?

Jeg skal bli flinkere til å vri på legemet.

Slik lyder mitt yogaforsett for 2014. Jeg har nemlig en akilleshæl, og det er vridninger. Dette henger sammen med at jeg er altfor stram på utsiden av hoftene og nederst i ryggen. Så en stilling i primary series som er temmelig enkel for andre, er ekstremt vanskelig for meg.

MG_6532

Men de siste ukene har jeg gjort en del fremskritt. Jeg har blitt mye mer bevisst på å vri fra midjen og aktivere de skrå magemusklene. Som altså også viser seg å være altfor stramme, men det kommer seg nå som jeg har skiftet fokus ørlite.

Og i dag kom jeg endelig inn i en positur som krever at man nettopp tenker på å vri fra midjen – nemlig Parsva Bakasana, eller «half crow pose».

IMG_3352

Jeg kommer til å fokusere mye på denne posituren fremover, fordi den i tillegg til å være morsom også vil hjelpe meg videre i vridningsforsettet mitt.

Men hvorfor driver man og vrir på seg selv på den måten? Hva er det godt for?

Spør en yogaulærer, og det kan godt være at vedkommende vil svare at det er en god detox-positur. Her forklarer ashtangalærer Kino MacGregor mekanismene:

Twisting postures like Marichyasana C help to rid the body of old toxic residue and maintain healthy, balanced inner organs. By initiating the twisting movement from a deep lateral stretch that comes from the root of the pelvis, all the organs are pressed from the inside. Twisting movements continue through both a spinal twist and an internal rotation of the hip joint that you are twisting into. These two motions encourage the digestive organs to release any residual materials. Finally deep breathing helps the body release toxins and impurities through long exhalations. Taken together, deep twisting postures in the yoga practice complete your body’s natural wash and spin cycle. Twisting postures like Marichyasana C help to rid the body of old toxic residue and maintain healthy, balanced inner organs. By initiating the twisting movement from a deep lateral stretch that comes from the root of the pelvis, all the organs are pressed from the inside.

Twisting movements continue through both a spinal twist and an internal rotation of the hip joint that you are twisting into. These two motions encourage the digestive organs to release any residual materials. Finally deep breathing helps the body release toxins and impurities through long exhalations. Taken together, deep twisting postures in the yoga practice complete your body’s natural wash and spin cycle.

Alt dette høres jo bra ut. Og er det noe yogafolk er opptatt av, er det å leve sunt og kvitte seg med «giftstoffene» man etter sigende går rundt med i kroppen. Vel – nå stemmer det ikke at vi går rundt og er giftige. Men sett at vi var det – kan en vridning virkelig «massere» de indre organene og påvirke dem til å jobbe bedre?

Nei, sier yogalærer Nicole Slavin i denne teksten, publisert i The Guardian.

One thing it’s not doing is directly affecting the cellular or biochemical workings of the liver, which are the primary mechanisms of «detoxification». And I don’t even know what «massaging the liver» means. If you’re manipulating your internal organs, you’re more likely to cause damage than improve their function.

Uansett, det er ingen grunn til å engste seg for at man ved et uhell skal komme til å massere leveren mens man sitter i Marichyasana C. Følgende, derimot, skjer:

When performed correctly, after a proper warm-up and with attention to alignment, this humble but adaptable twist both strengthens and releases a host of muscles from your rhomboids (associated with the scapula) to your hamstrings, with a lot in between including both internal and external obliques and spinal extensors. Not to mention it feels pretty good too (one hopes).

Og det er jo bra! Så jeg skal fortsette å øve på vridninger. Og for ikke å stille Kino MacGregor i et uheldig lys – hun er tross alt en av de beste ashtangalærerne i verden, selv om hun tror på detox – her er hennes beste tips til Marichyasana C.

Ja – og la oss ikke glemme Parsva Bakasana, den artige balanseøvelsen jeg nettopp klarte. Slik gjør man den.

Ikke fall og brekk nesen!

3 kommentarer om “Rens leveren?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s