Radikalt hukommelsestap

I fjor høst oversatte jeg en ungdomsbok ved navn Unremembered, skrevet av Jessica Brody. Nå er det ikke lenge til den kommer ut!

Slik ser originalomslaget ut:

Unremembered-FINAL1

I den norske utgaven ser omslaget slik ut:

Brody_Glemt

Jeg hørte første gang om boken på et redaksjonsmøte i Cappelen Damm – i fjor på denne tiden var jeg nemlig i ferd med å avslutte et vikariat som redaktør for barne- og ungdomslitteratur. Vi var flere som syntes manuset virket fengende – her var en miks av spenning, dystopi, sci-fi, mysterium – og selvsagt: kjærlighet. Redaktør Pia Larsen kjøpte rettighetene, noen måneder senere ble jeg bedt om å oversette, og 3. mars utkommer boken på norsk.

Dette var en av de bøkene jeg faktisk ikke leste ferdig før jeg gikk i gang med å oversette. Jeg ønsket å ha med meg følelsen av spenning og uvisshet mens jeg oversatte. Slik sett ble det en svært langsom leseopplevelse for meg, der løsningene på mysteriet litt etter litt kom til syne. Brody er dyktig til å holde tilbake akkurat passe mengde informasjon, slik at man ikke «skjønner greia» for tidlig.

Og ja – det er vel på tide å nevne litt om hva denne greia er. Her er forlagets omtale:

Det er ikke rart at det blir mediestorm når en 16 år gammel jente blir funnet – levende – i havet, etter et flykrasj. Men det er rart at hun er helt uskadd og at hun ikke husker at hun gikk ombord i flyet. Hun husker ingenting fra livet sitt før ulykken. Hun husker ingenting. Punktum. Ingen vet hvordan hun overlevde. Og ingen vet hvem hun er.

Hvordan skal hun klare å pusle sammen fortiden sin og livet sitt – i en verden hun ikke kjenner, med evner hun ikke forstår og forfulgt av en trussel hun ikke husker?

Seraphina har bare én ledetråd: en mystisk gutt som påstår at han har hjulpet henne med å unnslippe et topphemmelig forskningsprosjekt. Han påstår at hun kjenner ham. At de var forelsket. Hun vet hun må stole på ham – men hun husker ikke hvorfor hun vet det!

Pia har skrevet litt om sin opplevelse av boken, på Cappelen Damms barne- og ungdomsbokblogg Halve Kongeriket (underkategori på Forlagsliv).

Hun har også fått tilsendt en liten videosnutt fra forfatteren. Her forteller Jessica Brody om boken.

En liten teaservideo om boken er også på sin plass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s