Sveve over matten

En av de første avanserte yogapositurene jeg møtte på da jeg begynte med yoga, var Aṣṭāvakrāsana (अस्तवक्रसन). Den dukket opp ganske tidlig i oppvarmingsdelen av klassen, og jeg kunne ikke for mitt bare liv se for meg hvordan jeg skulle få det til.

Slik ser Aṣṭāvakrāsana ut:

IMG_0548

Avskrekkende, kanskje, når man ikke har sett stillingen før, men heldigvis er den ikke så vanskelig som man skulle tro. Når man bare får fatt i teknikken, krever den ikke engang så mye anstrengelse.

Grunnstyrken må imidlertid være på plass. Man må ha sterke lår, sterke håndledd og sterk kjernemuskulatur, og man må kunne mestre Chaturanga. I tillegg må man ha relativt mobile hofter. Helst bør man mestre Parivrtta Surya Yantrasana – compass pose.

For å komme inn i denne posituren, er det best å starte med en øvelse som gjerne kalles for «rock the baby». Slik ser den ut:

IMG_0549

Her rugger man litt frem og tilbake på benet for å få bevegelse i hoften. Og selvsagt – det er obligatorisk å se omtrent like dyster ut som meg.

Etterpå hekter man kneet på plass bak skulderen, strekker motsatt arm over for å få fatt i ankelen, og forsøker å rette ut benet. Da befinner man seg i Parivrtta Surya Yantrasana.

IMG_0551

Denne øvelsen er man nødt til å gjøre med en trillebår i bakgrunnen, slik som på bildet.

Neste trinn er å løfte motsatt ben, krysse det over og klemme lårene fast rundt overarmene. Det er viktig at man ikke klemmer lårene rundt albuen – da mister man bevegelsesfrihet til neste trinn. Heldigvis skal anklene krysses – det gjør det lettere å holde bena på plass.

IMG_0550

Så skal man tippe fremover, løfte seg opp fra gulvet og komme ned i Chaturanga – da er man i den fullstendige posituren. Aṣṭāvakrāsana

IMG_0548

Den tradisjonelle fremgangsmåten for Aṣṭāvakrāsana er imidlertid en liten smule vanskeligere. Her hekter man kneet på plass bak skulderen, løfter seg opp fra gulvet med motsatt ben strakt, krysser det over og hekter anklene over hverandre – og tipper fremover. Omtrent slik:

IMG_1582

IMG_1579

I følgende instruktive video viser yogalærer Esther Ekhart hvordan dette gjøres:

Men selv om dette altså er den tradisjonelle fremgangsmåten, er det lurt å lære seg den trinnvise fremgangsmåten også. «Rock the baby» og Parivrtta Surya Yantrasana er gode og nyttige hofteåpnere, og man oppøver styrken på innsiden av lårene ved å trene på å klemme dem sammen rundt overarmene.

Når disse sekvensene til slutt blir enkle å utføre, passer de svært godt som oppvarmingsøvelser. Dessuten går det an å ta Aṣṭāvakrāsana videre – man kan for eksempel trene på sømløs overgang til Eka Pada Koundinyāsana:

IMG_0561

Det jobber jeg med for tiden – og jeg skal hilse og si at overgangen ikke sitter ennå.

Reklamer

En kommentar om “Sveve over matten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s