Hund!

I dag har jeg vært så heldig å hilse på en labrador som jeg møtte på min ferd over Carl Berners plass. Slikt gjør meg lykkelig, siden jeg er avhengig av jevnlige hundedoser.

For tiden har jeg ingen hund, så det er i form av yoga at jeg har min daglige hundekontakt. Nemlig i downward og upward facing dog. Disse to positurene er blant de mest sentrale av dem alle, i sær downward facing dog – Adho Mukha Śvānāsana (अधोमुखश्वानासन). Det er en positur som gjentas flerfoldige ganger i løpet av en yogaøkt, mange andre positurer springer ut av den, og den er «hjem-posituren» i en vinyasa. I en solhilsen står man for eksempel stille i Adho Mukha Śvānāsana i fem pust før man går videre.

Slik ser den ut:

IMG_0531

Adho Mukha Śvānāsana er vanskelig å mestre i starten. Men når man føler man mestrer den, er det også fare for at man utvikler dårlige vaner, siden man ikke trenger å anstrenge seg så mye mer. Jeg hadde en periode en uvane med å slippe hodet så langt ned at pannen berørte matten, tilnærmet slik:

bks_adho-mukha-svanasana

Ja, jeg vet at dette er selveste B.K.S. Iyengar. Men en spesielt sunn stilling for ryggen og skuldrene er det likevel ikke – i alle fall ikke på sikt, som en yogakamerat tipset meg om. Så nå er jeg nøye med å holde armene parallelt med ørene.

Folk med stivere ryggrad har gjerne motsatt problem. De blir stående med krum rygg og henger gjerne for langt fremme. Da ser det gjerne sånn ut (og kanskje med enda krummere rygg):

IMG_0458

For å unngå dette, skal man skyve hoftepartiet oppover og bakover. Er man stiv, er dette gjerne tilnærmet umulig, men da har man jo nok en god grunn til å fortsette med yoga. En så stiv rygg er det ikke sunt å ha.

Folk er gjerne stive på baksiden av lårene og leggene også. Målet på sikt er å få hælene i matten, men går det ikke, så går det ikke. Man jobber mot det, og noen ganger må man ha en svak bøy i knærne. Men det må ikke gå på bekostning av hoftene – som stadig beveger seg oppover og bakover.

Mange lurer på hvor de skal plassere hendene og føttene. En god måte å finne ut av det på, er å komme fremover til høy planke. Hvis hendene da er plassert under skuldrene, har man som regel rett avstand. En vanlig nybegynnerfeil er å ha føttene og hendene for langt fra hverandre. Det er mye godt å si om dachser, men man bør ikke modellere sin downward facing dog etter dem.

Mellom føttene skal det være hoftebredde. Føttene skal også være parallelle – det er svært vanlig å la hælene falle innover. Da blir man mindre stabil, så det gjelder å rotere utover helt oppe fra hoftene. For å oppnå det, roterer man fremsiden av lårene innover. Dessuten aktiverer man lårene ved å løfte kneskålene.

Selvsagt skal heller ikke magen hvile. Når man står i downward dog, særlig i den lille pausen i solhilsenen, har man en ypperlig anledning til å dyrke ujjayipusten. Nederste del av magen, Uddiyana Bandha, trekkes inn, og pusten trekkes oppover i brystkassen slik at man kjenner at ribbena utvider seg.

Hodet er avslappet, kjeven er avslappet, og blikket er vendt mot navlen. Dette kalles for Nabhi Chakra Drishti. Men blir det for anstrengende, går det an å vende blikket skrått bakover mot matten.

Det er nok i skuldrene og ryggen det er lettest å gjøre feil i Adho Mukha Śvānāsana. Aller vanligst er det å heise skuldrene og glemme at ryggmusklene også skal jobbe.

Her forklarer Kino MacGregor detaljert hvordan man skal holde skuldrene.

En annen nyttig video kommer fra David Garrigues – han forklarer hvordan man skal finne den gylne middelvei mellom det å svaie og krumme ryggen.

Siden det er snakk om hunder, går det selvsagt ikke an å hoppe over videoen av en chihuahua som gjør yoga med sin italienske eier. Det går nok an å påpeke at italienerens Adho Mukha Śvānāsana ikke er helt slik den skal være (han skyver ikke hoftene oppover og bakover), men hva gjør vel det når han har skjenket Internett en video av en hund som gjør yoga?

2 kommentarer om “Hund!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s