Lilyhammer!

I dag åpner litteraturfestivalen på Lillehammer – snart er det tid for flere døgn med bøker, mingling, mingling og bøker. Og for min del to opplesninger. Jeg har pleid å dra til Lillehammer i flere år, men i år er det første gang jeg selv står på programmet.

Jeg skal være der onsdag til lørdag, og skal delta på to arrangementer. Det første er «DEBUTANTENE KOMMER» – et arrangement i Søndre Park kl 17.00. Der leser fire av fjorårets debutanter høyt, og jeg skal delta sammen med Gine Cornelia Pedersen, Linn Rottem og Odd Eirik Færevåg.

Det andre arrangementet foregår dagen etter – det heter BARNEBOKBAR og finner sted på Café Stift kl 18.00. Her deltar seks barne- og ungdomsbokforfattere, og jeg deler scene med Lene Ask, Synne Lea, Arnt Birkedal, Christian Valeur og Isol.

Isol er en ALMA-prisvinnende bildebokforfatter og illustratør fra Argentina, og jeg gremmer meg over at jeg er på debutantseminar på onsdag og ikke får med meg samtalen mellom henne og Ulla RhedinGalleri Zink kl 15.00. Men herved går altså anbefalingen ut til andre.

Så noen flere ting jeg går glipp av på onsdag:

FORFATTERFORELESNINGEN
Nansenskolen kl 09.30
Geir Gulliksen snakker om meningen med litteraturen. «Du må ikke være redd for at det du bærer på er så privat at du ikke kan dele det med andre. Du må kunne fortelle hva som helst til hvem som helst, hvis det må til. Det avgjørende er hvordan du sier det, fordi hvordan er avgjørende for hva det gjør med deg, det du sier.»

MONSTERET KOMMER
Bingo’n kl 12.00
Forfatteren Patrick Ness i samtale med Tyra T. Tronstad. Monsteret kommer handler om tretten år gamle Conor og hans vanskeligheter med å takle at mamma har blitt rammet av kreft, og er en bok som ifølge Tronstad «river ned alle forsvarsverker».

Monsteret kommer omsl_ferdig-1

HVOR GÅR LITTERATUREN?
Café Stift kl 14
John Erik Riley og Jan Kjærstad diskuterer romanens fremtid, særlig sett i lys av ny teknologi.

KAN BØKER BEVEGE VERDEN?
Nansenskolen kl 14
Anders Sømme Hammer, Åsne Seierstad og Vigdis Hjorth diskuterer hvilke politiske og sosiale påvirkningsmuligheter som ligger i litteraturen generelt, og i sakprosaen spesielt.

JULIAN BARNES
Lillehammer bibliotek kl 15:00
Den prisvinnende, britiske forfatteren Julian Barnes holder hovedforedrag og snakker om sitt liv som leser og forfatter.

KROPPENS ERFARINGER
Hvelvet kl 16.00
Årets Bjørnsonforeleser Slavenka Drakulić er spesielt opptatt av kvinners opplevelse av sin egen kropp, om sårbarhet, seksualitet, aldring. Hun møter Mustafa Can til samtale om forholdet mellom virkeligheten og litteraturen.

PUSSY RIOT, A PUNK PRAYER
Kinoen kl 18.00.
De oscarnominerte regissørene Mike Lerner og Maksim Pozdorovkin fulgte Pussy Riot i 6 måneder, og denne kinofilmen er resultatet. Dessverre går jeg glipp av selve opptredenen til Pussy Riot – den gikk av stabelen i dag.

Pussy_Riot_by_Igor_Mukhin

POESIFEST PÅ BANKEN
Café Stift kl 20.00.
Pedro Carmona-Alvarez, Monica Aasprong og Gunnar Wærness leser høyt og samtaler med Henning Bergsvåg.

BARNE- OG UNGDOMSBOKQUIZ
Café Stift kl 21.00
Quizen går av stabelen for tredje år på rad, og quizmasterne Bjørn Ingvaldsen og Stig Elvis Furset lover opptøyer i gatene og livestreaming til både ambassader og sjømannskirker. Dette bør man få med seg.

Så er det torsdag, og dette er noe av det jeg har blinket meg ut den dagen:

ETIKK, TAKK
Kulturhuset Banken (Holbøsalen) kl 10.00
I juni vil Forleggerforeningen vedta et sett med etiske retningslinjer for sakprosa. Trenger bokbransjen slike kjøreregler? Paneldebatt med Anders Heger, Anine Kierulf, Marta Breen, Edmund Austigard, Jon Rognlien, og Morten Strøksnes.

STRAFFER DET SEG Å STILLE KRAV?
Kulturhuset Banken (Holbøsalen) kl 11.00
Erik Bjerck Hagen vil holde et foredrag om det å gå motstrøms i sin egen kritikervirksomhet, og om kritikkens vesen før og nå. Arrangement i regi av Kritikerlaget.

ALBERT CAMUS 100 ÅR
Søndre Park kl 12.00
Albert Camus’ hundreårsdag markeres i Norge med utgivelsen av samlinger som til nå bare har vært delvis oversatt. Oversetter Synneve Sundby drøfter ungdomstekstene i Retten og vrangen og novellesamlingene Sommer og Bryllup og Eksil og kongerike.

Albert Camus - 74_lg

PÅ SPORET AV DEN PLATTE TID
Museumskafeen kl 13.00
Hvem bestemmer hva vi leser? Paneldebatt med Erik Fosnes Hansen, Cecilie Naper, Liv Gulbrandsen, Leif Ekle, Cathrine Bakke Bolin og Ruth Ørnholt.

OM KRITIKERENS KRAV TIL FORFATTERNE, OG OMVENDT
Kulturhuset Banken (Holbøsalen) kl 14.00
Krever vi for mye eller for lite av hverandre? Samtalen vil ta utgangspunkt i Vigdis Hjorts siste essaysamling Fryd og fare, og vil også dreie seg om Hjorths eget forfatterskap, og hvordan kritikerstanden stiller seg til hennes bøker. Arrangør er Kritikerlaget.

ØRSTAVIK OG KLOUGART
Museumskafeen kl 15.00
Samtale mellom norske Hanne Røstavik og danske Josefine Klougart.

PESSOA-AFTEN
Uroens Bokhandel kl 19.00
Videreføring av det fantastiske konseptet i Thereses gate (og på Bislett Stadion) tidligere i vår. Her deltar både Vigdis Hjorth og Pessoa-oversetterne Øystein Vidnes og Christian Rugstad, og kun én bok selges: Uroens bok av Fernando Pessoa.

LITTERATURQUIZ
Kulturhuset Banken (Festsalen) kl 22.00
Festivalens store styrkeprøve – den tradisjonsrike litteraturquizen med quizmastere Anne Bull-Gundersen og Cato Schiøtz.

Hvis det er liv i meg etter en sen kveld på litteraturquiz, er jeg klar for fredagens arrangementer:

HVA KAN VI FORLANGE AV KRITIKKEN?
Kulturhuset Banken (Holbøsalen) kl 11.45
Pål Gerhard Olsen har vært kritiker og forfatter i mange år, og viI holder foredrag om forskjeller og likheter mellom forfatter- og kritikergjerningen. Arrangert av Kritikerlaget.

NORDISK OFFENTLIGHET
Kulturhuset Banken (Holbøsalen) kl 13.45
Et panel bestående av kritikere og forfattere fra Danmark, Sverige, Finland og Norge vil diskutere forskjeller og likheter mellom de litterære offentlighetene i hvert av de nordiske landene. I panelet: Håkan Lindgren (Sverige), Monika Fagerholm (Finland), Kamilla Löfström (Danmark) og Eirik Vassenden (Norge). Arrangert av Kritikerlaget.

WHAT’S NEW FROM GREAT BRITAIN?
Kulturhuset Banken (Festsalen) kl 16.00
Britisk-somaliske Nadifa Mohamed, som ble plukket ut til Grantas liste over Storbritannias ti mest betydningsfulle unge forfattere dette tiåret, samtaler med Ellen Svendsen.

BANKNATTA
Kulturhuset Banken kl 20.00
Hele kvelden foregår det en rekke arrangementer her, og høydepunktet blir nok Torgrim Eggens foredrag om Bowie og Berlin, på Café Stift kl 21.00.

tumblr_lu3xluBEYo1qlpgbmo1_1280

Så gjenstår det bare å se hvor lenge jeg holder ut på Banknatta (så lenge at jeg får danset, håper jeg)! Og hvor mange arrangementer jeg rekker å få med meg på Lillehammer. Garantert ikke alle de jeg har listet opp, men jeg kommer til å satse friskt på å være til stede på arrangementene hvor jeg selv skal lese opp. Det er viktig med ambisiøse mål!

Det foregår forresten ting både på lørdag og søndag også. Les mer om som står på programmet her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s