Apesprang!

IMG_0831

Spagaten! Denne forjettede positur som det for mange er så om å gjøre å klare. Selv folk som verken danser eller driver med yoga er opptatt av spagaten – jeg kjenner en fyr som inngikk et veddemål med en kamerat om hvem som først kunne klare det. Jeg vet ikke om han vant veddemålet, men han kom seg ned i spagaten etter et år.

Hvor lang tid man vil bruke på å komme ned i spagaten, avhenger selvsagt av hvilken bakgrunn man har. Men det er absolutt ingen positur det er lurt å presse seg inn i. Her er det nemlig lett å skade seg! Det er imidlertid en svært helsebringende positur når den gjøres riktig. Den strekker hofter, lysken, hofteleddsbøyerne og hamstringene, styrker bekkenbunnen og magemusklene, og lindrer isjassmerter.

På sanskrit heter spagaten Hanumanasana (हनुमानासन), og henter sitt navn fra apeguden Hanuman. Dette er fordi han ifølge mytologien en gang tok et gigantisk steg over fra Sri Lanka til India. Man får anta at Hanuman tok spranget i ett jafs, uten noen form for forberedelser, men de fleste er ikke guddommelige, og vil ha godt av å først praktisere flere tøyningsøvelser enn den som handler om å lirke seg enda noen hakk lenger ned i spagaten.

Her er en håndfull gode forberedelsespositurer:

1. Uttanasana

img_1614

2. Hofteåpner fra down dog

IMG_2850IMG_2870

3. Parivrtta Anjaneyasana

parivrtta-anjaneyasana

4.Eka Pada Rajakapotasana

pigeon-pose

5. Ardha Hanumanasana

JJ10

Når det så blir på tide å trene på full spagat, går man trinnvis frem.

1. Start i downward facing dog, Adho Mukha Śvānāsana.

IMG_0531

2. Tråkk høyre fot frem i mellom hendene og sett venstre kne i bakken. Det kan være lurt å plassere et teppe under dette kneet.

2 . Fleks høyre fot og lirk hælen fremover. Tøy på utpust, og ta pause når du kjenner at det strekker. Fall ikke for fristelsen til å la venstre hofte gli bakover – hold hoftene parallelle. Dette blir lettere dersom venstrefoten hele tiden er flekset og tærne stemmes mot matten.

3. Med tid og trening vil baksiden av fremre lår treffe bakken. Sørg da for at fremre kne peker rett mot taket og bakre kne hviler rett mot matten.

4. Len overkroppen fremover og hold rundt fremre ankel eller fot. Bli her i fem pust.

IMG_1121

5. Rett overkroppen opp – fortsatt med parallelle hofter – og løft armene rett opp, sammen med blikket. Før håndflatene sammen eller bli sittende med armene parallelt med ørene. Bli her i fem pust.

IMG_1119

6. Gå tilbake til down dog og gjenta på motsatt side.

Det hører til en vinyasa til denne posituren – her demonstrerer Kino MacGregor den.

Men dette er nok en øvelse som er for videregående. De fleste vil nok få mest ut av denne nybegynnervideoen fra Esther Ekhart.

Så da er det bare å begynne å øve på spagat – men husk: Her finnes ingen quick fix!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s