Ny bok!

Nå er det omtrent et år siden jeg begynte å skrive de første linjene på den boken som nå snart er ferdig. Jeg tror ideen kom litt tidligere, kanskje i mars eller april, men det tok litt tid før jeg fikk satt meg ned og begynt å skrive. Jeg skrev vel noen linjer i mars i fjor, og så ble manuset liggende en stund – nesten helt til juli, da jeg satt på tog mellom Firenze og Bergamo. Da hadde jeg hatt ferie i fire dager – ekstremt sjelden kost for meg, men det var tydeligvis lurt, for da jeg var uthvilt kom kreativiteten strømmende.

Det varte imidlertid ikke så lenge. Etter en kort skriveraptus ble det et opphold som varte helt til september. Da opplevde jeg det motsatte av det som skjedde i Italia – denne gangen var det søvnunderskudd som gjorde susen. Dagen etter en altfor kort natt var hodet skjevt og ukritisk, og jeg kom meg i gang med skrivingen igjen. Denne gangen holdt jeg koken. Og nå er boken faktisk så godt som ferdig.

Jeg skrev kort sagt en god del raskere denne gangen enn den forrige. Spranget brukte jeg vel noe slikt som fem år på. Fordi jeg ikke fikk skrevet i ett strekk. Hver gang jeg tok fatt på manuset igjen, måtte jeg lese og skrive meg inn i det igjen, og siden det gjerne gikk over et år for hver gang jeg tittet på det, ble det til at jeg endret på en god del. Det var nok også slik at jeg bortprioriterte å skrive på manuset, siden jeg slett ikke følte meg trygg på at dette var en bok noen ville anta.

Denne gangen føltes det litt annerledes. Forstå meg rett, jeg tror ikke jeg har klippekort på utgivelser fordi jeg har klart å debutere. Men jeg følte meg sikrere på at dette var en bok som ville se dagens lys, og jeg hadde også lagt en slags plan sammen med redaktøren min. Dermed ble det lettere å prioritere skrivingen. Jeg kjente meg ganske trygg på at arbeidet ikke ville bli forgjeves. Sånn sett så kjenner jeg meg ikke helt igjen i det at andreboken skal være så vanskelig å skrive. Denne har det vært lettere å skrive, og underveis var tanken på at dette nesten helt sikkert skulle ut i verden, motiverende snarere enn noe som ga meg prestasjonsangst.

Men det må også sies at jeg er en person som gjerne tror jeg er refusert frem til boken faktisk står i bokhandelen, litt som på samme måte som at jeg var overbevist om at Brage-juryen hadde gjort en feil da de nominerte meg.(Dagen jeg fikk vite om nominasjonen, brukte jeg tid på å google forfattere som også het Heidi – bare for å være sikker på at de ikke hadde forvekslet meg med en annen. Helt sant.) Jeg frykter alltid det verste.

Altså var det en god følelse da jeg fikk kontrakten i posten. Nå er dette bare min andre bok, så det kan tenkes at jeg blir riktig blasert etter hvert, men det å ha kontrakten i hånden, det er veldig, veldig fint.

IMG_1061

Forresten gjenstår språkvask og korrektur. Så helt i mål er jeg selvsagt ikke. Men det kjennes som om det bare er sjarmøretappen som gjenstår. For nå vet jeg at våren 2015 kommer det ny bok av undertegnede. På Mangschou forlag denne gangen.

Ennå er vi bare halvveis i 2014, og jeg skal ikke foregripe begivenhetenes gang ved å drøfte innholdet eller si særlig mer enn HEPP – det kommer ny bok om noen evigheter. Jeg kommer nok til å skravle mer om boken når det nærmer seg utgivelse.

Men jeg våger meg allerede nå frempå med å dele det som faktisk satte tankeprosessen rundt boken i gang – det er nemlig en sang. For meg er musikk som bensin for skrivingen, og denne gangen var det Björk som ga meg et dytt, med «Pagan Poetry», som jeg har hatt på repeat cirka siden Vespertine utkom i 2001. Det er en sang som gir tankene vinger!

En kommentar om “Ny bok!

  1. Tilbaketråkk: Spor | Kniplingsdyret

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s