Én måned, 31 positurer

Alle har noen positurer hvor utviklingen står bom stille, år etter år. Selv har jeg to akilleshæler – jeg sliter med en bestemt type vridninger, og jeg får ikke anklene bak hodet. Dette siste har jeg vel til felles med de aller fleste – man har jo sjelden i dagliglivet behov for å krysse anklene bak nakken, men i yoga er det en viktig milepæl. Når man får det til, er det et vell av positurer som blir mulige.

For meg er det en låsning i hoftene som gjør at det står stille på både denne fronten og når det gjelder visse typer vridninger. Derfor kastet jeg meg over en få-foten-bak-hodet-«yoga challenge» (som hadde det pinlige navnet #shesgotlegs) som dukket opp på Instagram. Slike challenges settes i gang av ivrige yogafolk hver måned, og denne gangen handlet det om å åpne opp hoftene. Jeg gikk i gang, fullt klar over at jeg måtte blottlegge en del svakheter, men det er også noe av poenget – man deler med hverandre hva man jobber med, hva som er vanskelig, hva som er lett, hvordan man modererer øvelsene.

Jeg må medgi at jeg ikke fikk tatt bildene hver enkelt dag i måneden, slik man egentlig skal – jeg tok de fleste tidlig i august, under en sommerferie hos opphavet. Er nemlig ikke så dreven på yogaselfiefronten. Men jeg har utført øvelsene hver dag, og de har hjulpet! Jeg har fremdeles ikke anklene bak hodet, men jeg har kommet nærmere – og en virkelig milepæl er nådd: Jeg kan nå «binde» i Marichyasana C.

Slik forløp «the #shesgotlegs #yogachallenge»:

Dag 1

Eka Pada Rajakapotasana
Fantastisk øvelse for å strekke piriformismuskelen, som er kronisk stram hos meg. Det er særlig den liggende øvelsen som gir denne strekken. Setter man seg opp, kan man nærme seg backbend – det bør man ikke gjøre dersom man ikke er varm. Da kan det være lett å knipe i korsryggen. Det er også viktig å huske på å ikke presse forreste legg til å ligge kant i kant med kortsiden av matten hvis det gjør vondt i kneet. Her er det hoften som skal ta strekken.

IMG_2404

Dag 2

Parsva Konasana
En av favorittpositurene mine – gir en god strekk på innsiden av låret, og ikke minst, den strekker hele yttersiden av kroppen. Her er det viktig å rotere brystkassen oppover fra låret, nesten mot taket, og forsøke å holde låret parallelt med gulvet. Er det ikke parallelt, bør man heller rette seg litt opp og legge albuen på kneet. Her gjør jeg den «bundne» varianten – jeg holder meg om håndleddet bak ryggen. Slik blir det også en god skulderåpner.

IMG_2403

Dag 3

Prasarita Padottanasana A
Denne øvelsen slet jeg lenge med. Ikke fordi jeg ikke kom ned, men fordi jeg holdt på å besvime når jeg skulle opp. Løsningen ble å puste så grunt jeg bare kunne mens jeg var der nede – faktisk – for hvis jeg pustet for dypt, fikk jeg for mye oksygen til hjernen. Nå er all svimmelheten borte, og jeg kan nyte full Ujjayi-pust. Fortsatt har jeg litt å gå på – i Intermediate Ashtanga er det en positur hvor man skal få overkroppen igjennom bena og gå frem og tilbake på matten … jeg er ikke der ennå.

IMG_2401

Dag 4

Utthita Hasta Padangusthasana
«Alle hater denne øvelsen,» hørte jeg en yogalærer si en gang. Ikke jeg – jeg har danset, så øvelsen føles naturlig. Men fordi den kjennes enkel, er det desto viktig å bevare fokuset og ikke gli unna i hodet – det er min konstante utfordring. Her har jeg for øvrig lekt litt med øvelsen, jeg gjør den vridde versjonen – Parvirtta Hasta Padanghusthasana, samt Trivikramasana. Støttet til et plommetre.

IMG_1981

Dag 5

Paschimottanasana
For meg kan dette lett bli en avslapningsøvelse, siden jeg er myk. Derfor er det viktig å ikke miste konsentrasjonen og bare «dette» fremover – hele tiden må jeg aktivere Uddiyana Bandha, stramme de nederste magemusklene og trekke dem inn. Slik blir det en aktiv positur.

IMG_2045

Dag 6

Janu Sirsasana A
Nok en god piriformisstrekk. Øvelsen kan være farlig for kneet hvis man ikke passer på å rotere fra hoften – da jeg begynte med yoga, fikk jeg en liten skade på yttersiden av kneet. Heldigvis ble jeg fort bra, men har alltid vært veldig oppmerksom etter det. I tillegg må jeg passe på fotsålen min – den vil hele tiden vende innover.

IMG_2070

Dag 7

Prasarita Padottanasana C
Den beste skulderåpneren i verden. Men den må gjøres daglig, det har jeg merket – skuldrene stivner fort.

IMG_2085

Dag 8

Marichyasana A
Ah – her glemte jeg å tenke på fotsålen. Den vender innover. Jeg var nok mest opptatt av å buksere meg på plass mellom stuemøblene til opphavet. Uansett – dette er en øvelse hvor armene mine erfor korte … jeg når ikke håndleddet mitt. Men jeg satser på at de blir lengre!

IMG_2171

Dag 9

Marichyasana B
Denne kunne jeg lenge ikke gjøre, på grunn av kneskaden. Ikke kunne jeg sitte i halv lotus heller. Men da det løsnet, løsnet det virkelig. Helt i mål er jeg dog ikke – jeg skal helst holde rundt mitt eget håndledd bak ryggen. Her holder jeg fortsatt bare fingertuppene.

IMG_2177

Dag 10

Ardha Baddha Padma Paschimottanasana
Posituren som er nesten like vanskelig å uttale som å utføre! Nok en positur basert på halv lotus. Den har vært lett så lenge jeg har gjort lotus, men jeg jobber fortsatt med å få kneet nærmere gulvet.

IMG_2197

Dag 11

Sanskritnavnet? Vet ikke. Men dette er i alle fall en øvelse som skal åpne opp innsiden av lårene. Man bruker tyngdekraft – og tålmodighet. Det beste er å bli liggende i minst fem minutter. Blir man utålmodig, kan man trene magemusklene samtidig.

IMG_2402

Dag 12

Marichyasana C
Her har vi den – den grusomme øvelsen jeg aldri har fått til, inntil for noen dager siden! Jeg har ikke bildebevis, men det skjedde altså ikke før i forgårs. Helt til nylig har jeg hatt en merkelig, stikkende fornemmelse i lysken, og det har hindret meg i å få en god vridning. I vår ble jeg så utålmodig og ivrig at jeg pådro meg en kortvarig skade. Siden tok jeg det med ro – men nå løsnet det altså. På bildet ser jeg fortsatt temmelig gretten ut, siden det er så vanskelig. Heldigvis har jeg andre vridninger i ermet som går lettere – som bundet Parivrtta Parsva Konasana.

IMG_2205

Dag 13

Navasana
«Båten» er det også vanlig å hate. Men jeg liker den. Grunnen til at mange sliter i den, er ikke at de mangler styrke i kjernemuskulaturen, men at de har korte hamstrings. Det har ikke jeg – derfor går det bra. Men jeg kan alltid trene på å få rettere rygg.

IMG_2215

Dag 14

Padmasana
Lotus var lenge en utilgjengelig positur – jeg brukte over et år på få det til. Jeg har fortsatt mye å gå på, men endelig kan jeg sitte bekvemt og avslappet i lotusstillingen, og det er jeg veldig glad for. Dette er en positur som gir både ro og fokus – det er ikke uten grunn at det er en vanlig meditasjonsstilling.

IMG_2220

Dag 15

Tarasana
Dette er en av de viktigste øvelsene på veien mot «anklene bak hodet»-målet. Som i den liggende spagatstillingen over, så er det tålmodighet og tid som gjelder. Man kan gjerne ligge i hele ti minutter. For meg er det en kjempeutfordring, for jeg kan nesten ikke ligge stille i så mye som tre minutter. Men jeg prøver å bli flinkere, for det er ikke før man har ligget slik en stund, at muskelvevet begynner å åpne seg.

IMG_2230

Dag 16

Krounchasana
Dette er en positur fra Intermediate Series, og den synes jeg er langt enklere å få til enn en positur i Primary Series som ligner. Ashtanga kan være litt tilfeldig på den måten – jeg har øvelser i Primary som jeg sliter med, men samtidig øvelser fra både Intermediate og Advanced som faller meg lett. Men – hvis jeg ikke får anklene bak nakken snart, blir jeg aldri ferdig med Primary.

IMG_2231

Dag 17

Supta Padangusthasana
Denne øvelsen elsker jeg – selvsagt fordi jeg synes den er enkel. Jeg måtte leke meg litt også, og hive en «standing split» – Urdhva Prasarita Ekapadasana. Men jeg innser at problemet mitt er at jeg bruker altfor mye tid på å finpusse det jeg er god på, og litt for lite tid på å kjempe meg igjennom det jeg virkelig er dårlig på.

IMG_2235

Dag 18

Baddha Konasana
Her er en øvelse jeg sliter med. Stive piriformismuskler gjør at jeg ikke kommer så dypt ned mot gulvet som jeg skal, og jeg synes ikke det går fremover. Men skal jeg være ærlig med meg selv, bruker jeg altså altfor lite tid på denne øvelsen. Helst bør man sitte slik i mer enn de tradisjonelle fem pustene, hvis man vil ha fremgang.

IMG_2246

Dag 19

Upavishta Konasana
Denne elsker jeg. Men jeg husker jeg hatet den da jeg drev med ballett. Da hadde jeg ennå ikke forstått hvor viktige hoftene er i alle forward folds – jeg strevde med å få pannen i gulvet, i stedet for magen og brystet. Nå har jeg omtrent en så dyp strekk som det går an, men jeg merker fortsatt at hvis noen justerer meg og trykker hoftene mine ned mot gulvet, har jeg mer å gå på.

IMG_2242

Dag 20

Kurmasana
Her kan bildet bedra – det ser nok ut som om jeg mestrer denne posituren bra, men i virkeligheten står jeg fast og kommer meg ikke videre. Albuene mine er under bena – det gjør at jeg ikke kan løfte hælene fra gulvet. Inntil jeg får anklene bak hodet, kommer jeg meg ikke videre i Kurmasana. Men jeg ligger i det minste flatt mot gulvet. Det skal jeg ha.

IMG_2253

Dag 21

Eka Hasta Bhujasana
Dårlig bildevinkel, men forhåpentlig synes det at jeg her svever over matten. Det trodde jeg aldri jeg skulle klare, jeg så for meg at man måtte være umenneskelig sterk. Det er jeg beviselig ikke – og likevel går det. Her handler det mest om teknikk, og det å hekte knehasen så høyt opp man kan. Og bruke kjernemuskulaturen, så klart.

IMG_2206

Dag 22

Astavakrasana
Veldig artig øvelse! Man går tradisjonelt inn i denne fra Eka Hasta Bhujasana (over), men her viser jeg hvordan man kan gjøre det på en litt enklere måte. Det gjelder å klemme lårene så hardt man kan rundt sin egen overarm, og deretter tippe fremover. Man må selvsagt ha en stabil Chaturanga, men faktisk er dette lettere for armene enn en ekte Chaturanga.

IMG_2267

Dag 23

Bakasana
Egentlig skulle jeg gjort Tittibasana her. Men det får bli når hoftene er åpnere. Foreløpig gjør jeg denne – en fin øvelse som overhodet ikke krever styrke, bare balanse.

IMG_2276

Dag 24

Ananda Balasana
Såkalt «happy baby» er en av de mystiske positurene som alle liker, bortsett fra meg, for det går bare ikke fremover. Her skal knærne ned i gulvet på siden av kroppen, men jeg har stått på stedet hvil i evigheter. De eneste gangene jeg merker at det løsner, er når jeg blir justert. Men da må den som justerer ligge med full kroppstyngde over meg, men skuldrene mot mine fotsåler. Først da kan jeg merke at det begynner å gi etter i hoftene.

IMG_2299

Dag 25

Parighasana
Her jukser jeg – egentlig var det en annen øvelse som var oppgitt, nemlig Archer’s Pose, men jeg var for stiv i hoftene. Så jeg gikk for Parighasana i stedet, bundet sådan. Jeg stikker nemlig armen innunder låret og holder i foten som er skjult på bildet. Jeg liker denne typen vridninger, det hender jeg også gjør Janu Sirsasana D på den måten, for det er en måte å jobbe hele benet bak nakken på.

IMG_2405

Dag 26

Supta Kurmasana
For meg er dette fortsatt en klønepositur. Jeg har faktisk føttene bak bakhodet her, men så lenge jeg ikke også får leggene bak skuldrene, får jeg ikke jobbet meg dypere. Men det er bedre enn det var!

IMG_2321

Dag 27

Eka Pada Sirsasana
Jeg får foten bak hodet, det er jeg veldig fornøyd med, men fortsatt må jeg sitte med knekk i nakken for å få det til. Jeg gleder meg til jeg en dag kan sitte oppreist!

unnamed

Dag 28

Kasyapasana
Den liggende versjonen av Eka Pada Sirsasana. Første bilde her er tatt da jeg forsøkte Eka Pada Sirsasana – og veltet. Antagelig bør jeg nok gjøre flere hofteåpnere – som den på bilde nummer to.

IMG_2328

Dag 29

Supta Trivikramasana
Erstatningsøvelse for Dwi Pada Sirsasana (anklene i kryss bak hodet). Selv om jeg ikke får bøyd benet bak nakken og skuldrene, kan jeg trene på å åpne opp. Dette er en ypperlig øvelse for det, og jeg merker jeg får tøyd dypere for hver gang.

IMG_2338

Dag 30

Sanskritnavnet? Vet ikke. Kjenner den bare som Grasshopper Pose. Den oppgitte øvelsen var egentlig Yoginidrasana – den liggende versjonen av Dwi Pada Sirsasana, men Grasshopper Pose var oppgitt som alternativ. En armbalanseøvelse som virket helt umulig første gang jeg så den, men som nå har blitt enkel. Det kommer ikke an på styrke, det kommer ikke an på balanse, det kommer først og fremst an på vridning. Det gjelder å få foten så langt opp på overarmen som mulig, og så tippe over til siden. Altså – det trengs balanse og styrke. Men ikke så mye som jeg trodde. Antagelig vil mange øvelser som jeg i dag ikke får til, kjennes sånn når jeg til slutt mestrer dem.

IMG_2383

Dag 31

Ustrasana
Backbends – jeg har et elsk-hat-forhold til dem. Mest hat. Selv om de fleste backbends ikke er fysisk vanskelige for meg, så vegrer jeg meg likevel. Jeg får litt panikk når jeg står i backbends. Litt fordi jeg føler meg «eksponert» i struperegionen, litt fordi det blir vanskeligere å puste. Jeg merker at jeg ofte gjør færre backbends enn jeg bør. Hver dag må jeg overtale meg selv. Her på bildet har jeg forresten valgt å en litt uortodoks håndbevegelse – ikke vet jeg hvorfor, men sannsynligvis tøffer jeg meg.

10615558_10152658274926125_4683027484527324985_n

På sanskrit er det et ord som heter «tapas» – det betyr «disiplin». Etter denne #yogachallenge-måneden, tror jeg at jeg har litt mer «tapas», og det er nok det som skal til for at jeg skal nå målet om begge anklene i kryss bak nakken.

Reklamer

3 kommentarer om “Én måned, 31 positurer

 1. Kati Foss Indrefjord september 1, 2014 kl. 1:28 pm

  Tøft! Angrer på at jeg ikke begynte med yoga da jeg var atten år og myk som en vidje i alle ledd, men noe av det skal vel gå an å øve opp igjen? (for oss med lange hamstrings fra balletten) Jeg får nesten foten bak hodet, selv om jeg ikke har trent noe som helst i verden på evigheter. Da er det vel håp, doktor?
  Den som het Eka Hasta Bhujasana ble jeg litt interessert i, har du albuene under knærne, eller hvordan holder du deg oppe?

  • kniplingsdyret september 2, 2014 kl. 9:19 am

   Der prøver man å hekte kneet så langt oppe på overarmen som mulig, helst over skulderen. Da har man ett bein «ute av veien», og så løfter man seg ganske enkelt opp ved hjelp av kjernemuskulaturen.

   Om det er håp??? Ja visst! For de aller fleste er det stramme hamstrings som får dem til å miste motet. Du har en kjempefordel!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s