Om å skjelve i suspen

Det har skjedd en endring i livet mitt. Hver torsdag ettermiddag har jeg bul i buksen og snusleppe.

Jeg snakker selvfølgelig om Krav Maga-trening. Der er susp og tannbeskytter påkrevd, og selv om dette ikke gjør underverker for verken ganglaget eller ens noble profil, så er man ganske glad for å ha en liten rustning når sparringspartneren hamrer løs. I Krav Maga er det nemlig ingenting som heter for skitne triks. Kan man sparke eller slå noen skikkelig hardt i skrittet, gjør man det. I Krav Maga forsøker man dessuten ikke å være elegant, det er effektivitet som gjelder, og helst skal man uskadeliggjøre motstanderen på under ti sekunder. Det sier seg selv at det lett kan bli ganske brutalt.

Siste skrik innen bademote
Siste skrik innen bademote

Jeg er med andre ord langt utenfor komfortsonen hver torsdag ettermiddag. Jeg liker ikke å slå, liker ikke å sparke, liker ikke å brøle, liker ikke at andre brøler, liker ikke å bli dyttet, liker ikke å bli holdt. Men – jeg liker å være utenfor komfortsonen. Ellers hadde jeg nok ikke holdt på med ashtanga, og i alle fall ikke body suspension! Men jeg synes faktisk det er langt mer komfortabelt å henge i kroker (i huden) enn å stå med kun en boksepute mellom meg og en hard albue som kunne slått pusten ut av meg.

Body suspension kjennes kontrollert. Vel å merke har jeg ingen kontroll – oppgaven min er snarere å overgi meg, men det skjer ikke noe uforutsett, det skjer ikke noe brått. Situasjonen kjennes kontrollert fordi det kjennes trygt å oppgi kontrollen.

Når jeg blir så superskvetten i en sparringssituasjon, handler det i grunnen ikke om at jeg er redd for å det å få en knyttneve i skulderen – isolert sett. Jeg kunne nok uproblematisk deltatt i denne artige videoen her, der fremmede mennesker går sammen to og to og gir hverandre saftige ørefiker:

Men noe skjer når aggresjon kommer inn i bildet. Nå er det selvsagt ingen på Krav Maga-treninger som er sinte på ordentlig. Det kjennes likevel veldig livaktig når man har noen foran seg som brøler, dytter og gyver løs med slag og spark. Og jeg takler dårligere å blir «angrepet» enn jeg var forberedt på. Den første timen trodde jeg at jeg skulle dø hver gang sparringspartneren min gikk løs på bokseputen jeg holdt, og uken etter fikk jeg fullstendig hetta da en instruktør skulle vise hvordan det foregikk når man skulle få noen unna. Jeg fikk en hånd mot kragebenet og ble dyttet brått bakover, før en knyttneve stanset like i nærheten av ansiktet mitt. Da gikk det i svart i hodet, og jeg var helt kvalm etterpå. Fight-instinktet var ikke-eksisterende, jeg kjente ikke engang noe flight-instinkt, det var bare fullstendig shutdown.

Jeg ble overrasket, og var i grunnen ganske skuffet over meg selv. Noe lignende skjedde på tredje trening – da begynte jeg å skjelve ukontrollert på hendene etter å ha blitt holdt i noe som kalles «kyllinggrepet» (et slags strupetak hvor man klemmes fast under armen på angriperen). Kroppen oppfattet åpenbart dette som stor fare.

Og for så vidt gir jo dette mening. Kroppen skal reagere på opplevd fare. Det samme skjer under en body suspension – da frigjøres det store mengder adrenalin, enda hodet vet at situasjonen er trygg og kontrollert. Når det gjelder Krav Maga, er imidlertid det viktige å trene kroppen opp til å reagere på en konstruktiv måte – trene den opp til å reagere med noe annet enn panikk. Mitt primære instinkt er å enten flykte eller overgi meg – nå gjelder det å komme i kontakt med kampinstinktet (en jeg kjenner kaller dette for å komme i kontakt med «ulvekvinnen Lobo»). Mine panikkreaksjoner har i alle fall vist at jeg er på rett plass og trener på noe jeg virkelig trenger å lære!

Til min store overraskelse gikk det bedre på fjerde trening. Denne gangen holdt jeg bokseputen relativt rolig foran meg mens partneren min slo, jeg følte ikke trang til å si unnskyld eller fnise hver gang jeg slo mot henne, og det føltes ikke fullt så ille å sparke noen i skrittet. Og jeg ble bare litt redd av å bli lagt i bakken, frøs bare litt til i kyllinggrepet.

Ok, jeg frøs vel ganske mye til, skal det innrømmes. Jeg droppet i grunnen alle tanker om motstand og bare sto der Men da jeg fikk påminnelse om å faktisk forsvare meg, husket jeg bevegelsene og gjorde dem. Og etterpå var jeg ikke skjelven.

Jeg er litt forbløffet over hvor fort det har gått å komme over den verste frykt-kneiken. Jeg tror dette er noe alle kursdeltagerne til en viss grad kjenner på, selv om de kanskje ikke har vært like store pyser som meg. Alle har nok fått litt styrket selvtillit – det er i alle fall lett å se at folk fører seg annerledes nå enn for fire uker siden. Teknikkene sitter så klart ikke helt hos noen av oss, men Krav Maga er fabelaktig mentaltrening, og der har nok alle merket fremgang. Den mentaltreningen pågår dessuten hele uken for min del. Fordi jeg har beveget meg så ettertrykkelig ut av komfortsonen, blir jeg nødt til å tenke grundig over mine egne reaksjonsmønstre, se egne svakheter i øynene, bygge på styrker jeg finner ut at jeg tross alt har. Slik sett minner tankeprosessen litt om den jeg ofte har rundt yoga. Det er bare andre ting jeg må hente frem.

Foreløpig er jeg ikke så veldig begeistret for å hente frem susp og tannbeskytter. I dag er jeg sår på tannkjøttet etter å ha gått med den gigantiske kladden i munnen – den egner seg vel egentlig bedre for Mick Jagger enn meg. Men det er det en positiv side ved. Tannbeskytteren er nemlig så stor at det er helt umulig å åpne munnen og brøle det truende brølet man altså skal gi fra seg når man angriper.

Og akkurat det synes jeg er ganske beleilig.

Duckface?
Ny form for duckface?
Reklamer

En kommentar om “Om å skjelve i suspen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s