Hvorfor yoga om morgenen?

Hver morgen hele uken står jeg opp kl 05.15. Jeg er født a-menneske, så for meg byr ikke dette på videre anstrengelser. Å holde øynene oppe på konserter og fester, derimot! Det er verre. Heldigvis driver jeg med noe såpass a-menneskevennlig som yoga, så jeg synes fordelene oppveier ulempene.

Det må sies at jeg ikke på yogamatten fem minutter etter at jeg har stått opp. ekstrem er jeg ikke. Jeg bruker nok ofte bortimot en halvtime før jeg er i gang. Først tusler jeg litt rundt med leggvarmere og tykk genser (i alle fall i den kalde årstiden) og drikker kaffe eller aller helst Pu Ehr-te. Som regel leser jeg litt over det jeg skrev dagen i forveien. Så lar jeg underbevisstheten jobbe med stoffet mens jeg gjør yoga, og får en flying start når jeg setter meg til med dagens arbeid litt senere.

Nå er jo jeg et morgenmenneske, men om man ikke er det fra naturen av, kan det likevel være lurt å sette av tid til noen morgenrutiner som man selv synes er trivelige. For de fleste kjennes det nok for nådeløst å gå rett i gang med treningen fem minutter etter at man har våknet.

Men hvorfor er yoga regnet som en morgengreie? Hvorfor dette maset om å komme seg på matten tidlig om morgenen?

Her er et lite knippe grunner til å vurdere å praktisere tidlig:

IMG_3780

1. Hodet er friskt og klart. Altså – jeg vet at ikke alle er lysvåkne med det samme, men poenget er at alt som heter jobbmail, åpent landskap, slitsomme samtaler, Rimi og henting og bringing ligger foran en. Man har blanke ark og kan konsentrere seg bedre.

2. Man har ikke spist noe ennå. Yoga skal praktiseres på tom mage, og da er morgenen en ypperlig tid, for da slipper man å beregne måltider ut fra når man skal gjøre yoga.

3. Kroppen er stivere – noe som ikke høres så positivt ut, men det gjør at man blir mer oppmerksom på kroppens grenser. Dessuten er man jo ikke stiv under hele økten – det går ganske fort å varme opp legemet, og det er deilig å gå ut i dagen med en myk og god kropp som har fått brukt seg litt.

4. Blodomløpet kommer i gang. Dette er særlig fint nå som det går mot kaldere dager. Jeg er ikke spesielt glad i kulde, men synes mørke vintermorgener blir mye lettere å takle når kroppen er varm etter yoga.

5. Det er lettere å faktisk få gjort yoga hvis man legger økten til morgenen. Hvis fast yogatid er kl åtte om kvelden, er sjansen stor for at overtidsarbeid, et kinobesøk, en tur på IKEA eller en telefonsamtale kan legge kjelker i veien. Om morgenen er det færre forstyrrelser, og gjør man yoga til del av morgenrutinen, blir det lettere å opprettholde praksisen.

6. Man gir kroppen en god søvnrutine. Når den blir vant til å stå opp på samme tid, vil det skape bedre balanse i søvnmønsteret, og det kan bli lettere å sovne om kvelden. Kroppen er glad i rutiner, og hvis den får det de fleste dager, tåler den sporadiske søvnunderskudd bedre. Sånn er det i alle fall for meg – jeg takler jetlag overraskende bra til å være a-menneske.

7. Man må nødvendigvis stå opp litt tidligere enn vanlig, og får på den måten mer ut av dagen. Hodet jobber dessuten godt etter fysisk aktivitet, så det er altså ikke en dum idé å starte hverdagene med yoga.

8. Morgenen er vakker! Særlig om sommeren når solen allerede er oppe når man ruller ut matten, men jeg liker denne tiden også – det å se himmelen langsomt lysne mens jeg gjør yoga. Om noen uker kommer den ikke til å rekke å bli lys i det hele tatt før jeg er ferdig, men mørket utenfor vinduene er koselig, og jeg kan tenne stearinlys. Dessuten føler jeg at får forsprang på verden.

9. Det må også sies at dette med å gjøre yoga om morgenen, er knyttet til tradisjon. I alle yogaretninger er det vanlig å gjøre yoga om morgenen, og mye tidligere enn jeg kunne drømme om. Den mest gunstige tiden skal visst ifølge ashtangatradisjoner være litt før fire på morgenen (eller natten, alt ettersom). Selv skal jeg ikke ivre for annet enn at man prøver å få kreket seg ut på matten før jobb eller skole eller hva man ellers måtte ha planer om!

10. Hittil har punktene dreid seg mest om hjemmepraksis, men det meste har selvsagt overføringsverdi til tidlige yogatimer også. Det kan nok være litt ekstra tungt å komme seg ut av døren og av sted til yogatime, men når man først er fremme, er det sjelden at man angrer! Det å trene sammen med noen gir også en egen energi – og om man synes det er veldig ille, har man i alle fall noen å lide sammen med! Eller få energi fra. Sliter man veldig med morgentrøtthet eller morgengrettenhet, kan ofte en tidlig yogatime være den beste løsningen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s