«Spranget» sprenger landegrensene

Fundamentalism. Power. Manipulation. Love. Dance. Coming-of-age.

Dette er stikkordene som klebes på Spranget i såkalte International Youth Library. Debutromanen min er nemlig utropt som en av årets «White Raven»-bøker, og innlemmes i et digitalt bibliotek sammen med 199 andre utvalgte bøker fra rundt om i verden.

Dette står på nettsiden til IYL:

The International Youth Library is dedicated to supporting international children’s and youth literature through collection, cataloguing and outreach efforts. The Library’s mission is the preservation of cultural diversity as it is manifested in the world’s literature.

The central task of the Library is to promote global children’s and youth literature of hight aesthetic and literary calibre and of significance for cultural literacy.

Når det gjelder White Raven-bøkene, så beskrives utvelgelsen slik:

The White Raven label is given to books that deserve worldwide attention because of their universal themes and/or their exceptional and often innovative artistic and literary style and design. The titles are drawn from the books that the IYL receives as review or donation copies from publishers and organisations around the world.

Det er utrolig morsomt at boken min har blitt valgt ut etter slike kriterier, og jeg føler meg veldig beæret. Jeg har dessuten et lønnlig håp om at dette kan være med på å øke sjansene for at boken plukkes opp av en utenlandsk forlegger, men nåløyet er jo trangt, så om dettw ikke skjer, er jeg selvsagt strålende fornøyd bare med selve utnevnelsen. Og det lyder også feiende flott med «White Raven». Det høres ut som navnet på et våpenskjold!

Om Spranget skriver IYL følgende:

Though primarily known through Swedish author P. O. Enqvist’s novels, for instance, Christian fundamentalist groups are also a part of Norway’s cultural landscape, interpreting the Bible literally and making heaven a reward only for this who avoid all vice.

Janne and Anna are twins and belong to the Zion community. But while Anna finds Bible study groups and evangelical meetings fulfilling, Janne’s faith increasingly falters. At first drawn to its close communal bounds, she senses that Zion is ultimately all about control and power. Sensible Janne’s ambivalent feelings become clear as she tells the story from her perspective. Her doubts increase when she falls for Zion’s rebel, who is also of two minds about the community, but is unclear about his feelings for her.

Heidi Savareid’s critical an credible first novel received the debut prize from the Norwegian Ministry of Culture.

Fin lesning, synes jeg, og enda bedre liker jeg i grunnen stikkordene jeg nevnte ovenfor. Her er i alle fall mye av det jeg har ønsket å formidle, fanget inn. Mens det i mottagelsen i Norge ofte ble fokusert på kritikken mot karismatisk kristendom – ja, noen tolket det også som en bok som gikk i rette med selve kristendommen – ser det ut til at Spranget her forstås som en litt bredere bok om fundamentalisme og makt. Jeg er glad for å bli lest sånn, for da jeg skrev boken, håpet jeg på å skildre mekanismer som kan gjøre seg gjeldende ikke bare i kristen eller religiøs sammenheng.

Jeg har forresten visst om denne utnevnelsen en stund, men har ventet med å si noe om det til det ble offisielt. Da forlaget mitt la ut nyheten på Facebook i dag morges, hadde jeg i grunnen allerede glemt det! Så da ble jeg glad på nytt.

Nysgjerrig på Spranget? Kjøp boken her!

spranget

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s