Sent i november

Nå har jeg nettopp kommet tilbake fra Tove Jansson-dagene «Sent i november» i Kristiansand. Jeg hadde to oppdrag – den ene dagen snakket jeg om voksenlitteraturen til Tove Jansson, og den neste dagen intervjuet jeg Jansson-biograf og kunsthistoriker Tuula Karjalainen.

IMG_7778

Tuula Karjalainen var hovedgjesten på denne lille minifestivalen. Hun har nettopp skrevet en ny biografi om Tove Jansson – den beste hittil, etter min mening. Den heter Arbeide og elske, og utkom nylig på norsk på Heinesen Forlag. Den synes jeg burde havne under mange juletrær! Det gjelder også Sommerboken, Billedhuggerens datter, Rent spill og Den ærlige bedrageren, som alle er kommet i ny utgave på samme forlag.

Men tilbake til Tuula Karjalainen. Hun har ikke bare skrevet biografi om Tove Jansson, hun har også vært kurator for en stor jubileumsutstilling som ble vist på Ateneum i Helsinki i sommer. Jeg var så heldig at jeg fikk se den, og skrev om den for Empirix.

Tuula fortalte at hun aldri hadde kunnet lage boken uten å også lage utstillingen, for Tove Janssons malerier er nærmest spredt for alle vinder. Flere av dem er i privat eie, og uten å ha utstillingen å vise til, kunne det vært vanskeligere å få lov til å låne dem. Hun viste oss flere av disse bildene under sitt foredrag, og jeg er sikker på at flere av de fremmøtte lærte mye nytt om Tove Jansson. Mange vet jo ikke at i tillegg til å være ”mummimamma”, var hun maler, dramatiker, karikaturtegner, tegneserieskaper og forfatter av hele 11 bøker i tillegg til mummibøkene.

IMG_7781

Tuula hadde selvsagt en rekke anekdoter å by på, flere av typen som ikke helt passer å ta med i en biografi. Da vi snakket sammen i en pause, fikk jeg blant annet høre detaljer om Toves stormfulle kjærlighetsliv som Tuula ikke hadde ønsket å brette ut i boken. Men aller mest satte jeg pris på å høre om hvordan det hadde vært å besøke Tove i atelieret, noe Tuula gjorde da kunstneren var rundt 85 år. Nesten halve dagen ble tilbrakt der, og da klokken bikket midnatt og det begynte å bli på tide å gå, spurte Tove: Har du dårlig tid? Det hadde ikke Tuula, og da erklærte Tove at whiskeyflasken måtte frem. Så ble det ett glass, og to glass, og så sluttet de å telle.

Under foredraget var Tuula opptatt av å understreke at selv om Tove Jansson var en uhyre følsom kunstnerskikkelse, var hun også en som likte å danse, feste og drikke, en som elsket både fine klær, vedhugging og saltvannsbad. Så avsluttet hun presentasjonen sin med dette fabelaktige bildet.

IMG_7789

Kan man annet enn å forelske seg i Tove Jansson?

Det har vært utrolig flott å være med på å feire henne, og en stor takk må gå ut til forfatter og illustratør Tiril Valeur, som var primus motor for å få denne minifestivalen av stabelen.

IMG_7729

Nå går jubileumsåret mot slutten, men jeg håper både dette og andre Jansson-arrangementer har bidratt til at flere får øynene opp for hvilken fabelaktige kunstner hun var.

_73558479_5f677184-c3d6-47c9-9a94-38ff8a34e66f

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s