På knærne i yogatimen

Da jeg begynte å undervise yoga, hadde jeg ikke forestilt meg hvor mye tid som kom til å gå med til å holde folk tilbake fra å pushe seg. Selvsagt var jeg kjent med tankegangen, jeg hadde tross alt fått min opplæring etter prinsippet «nei, det er du ikke klar for ennå»/»nå kan du gå videre», men jeg var ikke forberedt på hvilken motvilje det kan vekke hos folk å bli fortalt at de må ta et skritt tilbake og vente med noe.

Det er kanskje ikke så rart at det er sånn. Vi lever i en tid for bootcamps, maraton, crossfit, maksytelse, #beastmode. Flere enn noen sinne har personlig trener, og da er det ikke alltid med tanke på teknikkutvikling, men med tanke på det å bli pushet det lille ekstra. Det er ingenting i veien med å ville pushe grenser, men jeg tror baksiden av medaljen lett kan bli at man ikke klarer å omstille seg til å tenke annerledes, samt at man venner seg til å forvente raske og synlige resultater. Da er det ikke sikkert at man alltid tar vare på kroppen sin og respekterer dens grenser.

Yoga er langsiktig arbeid, og selv om man jo vil oppleve mange gjennombrudd hvis man vier seg til det, så kan man ikke vente seg umiddelbare, spektakulære resultater. Og grensepushingen foregår ikke raskt og kraftfullt. Man kan ikke kjøre maksimalt på. Gjør man det, kan man gå glipp av viktige detaljer og i verste fall skade seg. Disiplinen i yoga ligger mer i tålmodigheten enn i rå kraftprestasjoner (selv om det føles ganske rått første gang man står på hendene uten støtte fra veggen).

Det jeg bruker absolutt mest tid på i mine yogatimer, er å lære bort Chaturanga Dandasana – en øvelse som ser slik ut:

IMG_7914

Smal pushup, altså. En vanskelig øvelse! Folk flest er vant til å ta brede pushups, så 98% klarer ikke denne øvelsen på første forsøk. Løsningen er da å bruke knærne, og å fortsette å bruke dem helt til man har utviklet stabilitet og god teknikk. Selv med knærne nedi er Chaturanga en øvelse de aller fleste strever med, så det er absolutt ikke lurt å forhaste seg.

Det kan være utfordrende å forklare hvordan øvelsen gjøres, men langt mer utfordrende er det å overbevise folk om å la være å presse seg videre før de er klare. Jeg gir gjerne beskjed om at her må alle bruke knærne, men så fort jeg snur meg, løfter folk knærne igjen. De vil! De skal! De nekter å være pysete! De skal presse seg!

Jeg er sikker på at jeg er på mitt kjipeste i akkurat den delen av timen hvor Chaturanga gjennomgås. Men grunnen til at jeg gjentar til det kjedsommelige at knærne MÅ brukes helt til øvelsen sitter, er at det er veldig lett å skade seg om man har gal teknikk. Dessverre er det mange som slutter med ashtanga- og vinyasayoga allerede mens de er i startgropen, fordi de ødelegger skuldrene på Chaturanga.

Ferden mot en stabil Chaturanga er full av fallgruver. Noen av dem fører bare til at man gjør øvelsen på ineffektivt vis, men langt verre er det med fallgruvene som gjør at man risikerer skade. Da jeg fikk min teacher training sa læreren til meg at jeg i minst mulig grad skulle si hva folk IKKE skulle gjøre – heller fokusere på hva de SKULLE gjøre – men når det gjelder Chaturanga, er det helt nødvendig å demonstrere en god del av det som kan gå galt. Så lenge det hele følges opp med en demonstrasjon av riktig teknikk!

Få instruksjonsvideoer formidler dette bedre enn følgende video fra Kathryn Budig. Her gjennomgår hun en rekke vanlige feil, samt viser hvordan en god Chaturanga Dandasana skal se ut.

Konklusjonen er altså: Ta det rolig, respekter kroppen, bruk knærne og utvikle god teknikk, så vil den virkelig solide styrken komme.

2 kommentarer om “På knærne i yogatimen

  1. Kati Foss Indrefjord februar 1, 2015 kl. 3:05 pm

    Fin video, men det med knærne nevner hun ikke med en stavelse…

    • kniplingsdyret februar 1, 2015 kl. 3:21 pm

      Nei, det er det jeg som sier 🙂 Og Yoga Journal, i linken jeg har lagt i teksten! Dette er en video som først og fremst tar for seg feilene man kan begå i den fullstendige posituren, men det er jo rett og slett slik at hvis man ikke mestrer Chaturanga slik som dette, må man bruke knærne. Det vil alle ansvarlige yogalærere understreke for nybegynnere. Og forresten må man passe på de samme tingene når man har knærne nedi 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s