«… en bok om å våge …»

Ny bloggomtale av Slipp Hold, denne gangen fra en bibliotekar. Bjørn Veen fra Gjesdal Folkebibliotek har skrevet om boken, og han liker den godt. Blant annet skriver han:

Jeg likte svært godt det å lese om Mari sitt møte med dette nokså smale fenomenet. Å få hennes tanker om å sveve, å kjenne dragningen mot å våge å gjøre det var helt fantastiske.Jeg har ingen drøm selv å henge etter kroker, men jeg kan gjenkjenne det å være fascinert av noe sært og farlig. Det er en sterk følelse, en vill blanding av gru og glede som spinner i magen.

En annen sterk følelse er seksualdrift. Det er en del sex her. Men den er skildret som en naturlig del av livet til en ung voksen, som sex gjerne er. Blant annet er det en god passasje der vi får sammenlignet sex i virkeligheten med pornofilm. Det er ikke det samme. Boka er realistisk, troverdig, og allikevel drivende. Jeg er imponert.
[…]
Jeg liker så godt hvordan samtalene er skrevet i boken. De glir så uanstrengt, det er som å bli kjent med noen i virkeligheten.

Han skriver noe jeg ble overrasket over, nemlig at Torger er en fyr som «virker glad i Mari». Slik ser jeg det nok ikke selv – jeg ser først og fremst på ham som en med kontroll-issues. Men jeg synes det er spennende at det går an å tolke ham annerledes – særlig siden det da kanskje blir lettere å forstå hvorfor Mari blir såpass lenge i et forhold som nok ikke er så bra for henne?

Det mest interessante ved dette innlegget er i grunnen diskusjonen som har oppstått i kommentarfeltet! Der drøftes målgruppen for boken.

Bokblogger Mari, som også har omtalt Slipp Hold, skriver følgende:

Bokens innhold er mer relevant for de som er i videregående og faktisk eldre. Yngre lesere kan fint lese boken, men en del vil kanskje kjede seg fordi det kan være vanskelig å relatere seg til. Noen ungdomsromaner faller nok litt i mellom Uprisen og Ungdommens kritikerpris.

Bjarte Bakken i Foreningen !les melder seg på og skriver blant annet dette:

«Slipp hold» er en god bok, derfor er den med i txt-aksjonen. Aksjonen henvender seg til alle elever på ungdomsskolen, også de mest modne leserne. «Slipp hold» ble med for at de såkalte sterkeste leserne også skal få noe. Det er stort spenn blant leserne i ungdomsskolen. Derfor må det også være et stort spenn i tekstutvalget i txt. Vi har en lignende aksjon i videregående som heter «rein tekst». Vi diskuterte om «Slipp hold» skulle være med der, men txt-aksjonen «vant». Nå begynner anmeldelsene på Uprisen å komme inn og de er veldig positive. Det tar vi som et tegn på at boka kommuniserer med ungdomsskoleelevene. […] Slik det ser ut etter de første nominasjonene på Uprisen kan «Slipp hold» bli nominert til Uprisen. Oppsummert: «Slipp hold» når bredt ut til ungdom.

Han følger også opp med noen tanker rundt begrepet YA-litteratur:

Fordelen med målgrupper i aksjoner og boksalg er at det kan være veiledende for formidlere og lånere og kjøpere. Ulempen er at det kan være misledende. At man mister lesere. Og jeg deler ditt vemod. Spesielt er det jo ungdomsboka som lider her. Kanskje det hadde hjulpet litt med en YA-kategori, men også da ville man mistet lesere, eller? Til syvende og sist tror jeg vi trenger formidlere som bruker alle ressurser (f.eks. Uprisen, Ungdommens kritikerpris og denne bloggen) til å orientere seg samtidig som de bruker sin egne kvalifikasjoner og teft som formidlere til å velge ut bøker til sine lesere.

Verdt å nevne er vel også Bjørn Veens kommentar – han kan melde at alle eksemplarer av Slipp Hold er utlånt på biblioteket!

unnamed

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s