Skeiv og viktig boktrilogi

Er det noe jeg alltid ønsker meg mer av, så er det skeive bøker som ikke handler om det å være skeiv. Nå er det ikke slik at jeg vil til livs de bøkene som handler om å komme ut av skapet eller om å kjempe mot fordommer, men det ville være fint med flere historier skeivheten ikke er hovedsaken.

Tidligere i år ble jeg ferdig med å oversette en trilogi hvor skeivheten mer er en integrert del av helheten enn et problem eller en sensasjon. Den romantiske og seksuelle relasjonen som utvikler seg mellom de to hovedpersonene, gjøres ikke til noe fundamentalt annet. Vel – det er jo noe som er fundamentalt annerledes, men det har å gjøre med at de er hekser.

Trilogien jeg snakker om er Half Bad av Sally Green. Den handler om Nathan, som er ettersøkt av hele det hvite heksesamfunnet fordi han er både svart og hvit. Han er fryktet for sine mektige evner, som han har etter sin far, og for sin ondskap – eller sin antatte ondskap. Det han og andre svarthekser utsettes for, er en systematisk forfølgelse der ren utryddelse er den endelige planen. Jeg skrev om de to første bøkene i fjor, så klikk her for å finne en mer utførlig oppsummering av hva de handler om.

 

 

Tilbake til det skeive – siden jeg prøvde å unngå de fryktede spoilerne da jeg skrev om bøkene sist, og siden jeg ikke hadde lest den siste boken, nevnte jeg dette aspektet kun med en setning. Nå som historien er ferdig, fremstår trilogien som en av de virkelig gode eksemplene på en historie der figurenes legning ikke er en hovedsak eller et problem. I tillegg er dette en bok hvor seksuell legning ikke fremstilles som noe man kan fiksere i to ufravikelige kategorier.

Nathan trekkes mellom bestekameraten Gabriel (svartheks) og barndomskjæresten Annalise (hvitheks), med store kvaler som ikke handler om hvorvidt han er hetero eller homo – sånn egentlig. Han er oppriktig usikker på hvilken person det er han trekkes sterkest mot, ikke hvilken legning han har. Og dette er forfriskende, for både i litteraturen og i populærkulturen for øvrig florerer det av historier der figurene for eksempel har vært homo hele tiden, eller foretar et radikalt skifte fra hetero til homo. Som om biseksualitet overhodet ikke eksisterer!  Bi-erasure er i det hele tatt et utbredt problem, og jeg er glad for at Sally Green trekker i motsatt retning.

Ordet bifil brukes aldri i bøkene, men jeg mener likevel at begrepet er metaforisk til stede i det at Nathan er både svartheks og hvitheks. Hvitheksene forfølger ham, svartheksene mistror ham. Dette synes jeg reflekterer det faktum at bifile ofte møter fordommer fra LGBT-miljøet i tillegg til å møte «vanlige» homofobiske reaksjoner fra storsamfunnet. Bifile rapporterer statistisk sett dårligere psykisk helse enn andre seksuelle minoriteter, og er i tillegg mer utsatt for vold. Nathan i Half Bad-trilogien er selvsagt ikke under angrep på grunn av sin seksualitet, men han er under angrep delvis på grunn av sin «dobbelthet»- fordi han ikke er «det ene eller det andre». Dette gjenspeiler dessverre virkeligheten for mange bifile mennesker – de blir sett på som suspekte fordi de ikke velger.

På nettstedet Gender Focus kommenterer skribenten Lola Davidson den problematiske fremstillingen av biseksualitet i media på denne måten, etter å ha foretatt en spørreundersøkelse:

The interesting thing is that almost all these survivors said they felt that the people in their lives would have been okay with their orientation if they were either gay or straight but they weren’t okay with them being bisexual because they needed “to pick one or the other”.

The mainstream media often addresses the issue of homophobia and LGBT acceptance; however, biphobia is usually not mentioned or acknowledged in any way. To a lot of people, bisexuality is seemingly synonymous with greed and depravity. There’s something very unsettling about how unaccepting society is of a sexuality that includes attraction to more than one gender, and how bisexuality has become the universal punching bag of people to take out their sexual frustration.

The fact that bisexual women and men are at the highest risk for violence is not a coincidence. It’s clear to me that a big factor of violence towards bisexuals comes from the oversexualization of bisexuality in the media and pornography. Bisexuals are often portrayed as very promiscuous and morally-ambiguous, often cheating on their partners or threatening their identity in some way.

Holdninger av denne typen gjør at det er utrolig viktig å arbeide for mer kunnskap og aksept. En måte å gjøre dette på, er å skape mer nyanserte fremstillinger i blant annet litteraturen, og synes jeg Sally Green bidrar til med sin trilogi om Nathan.

Det skal selvsagt også nevnes at Half Bad er utmerket litterært sett også! Men det passer jo ekstra godt å lese bøkene nå i kjølvannet av Pride!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s